НОВОСТИ

Радановић: На протесту испред Тужилаштва БиХ се очекује око 8.000 Срба

25/08/2023

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је Срни да се на мирном скупу, који је најављен за 1. септембар испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића, очекује долазак око 8.000 Срба.

 

 

“У разговорима са српским удружењима из Републике Српске и ФБиХ, нарочито са организацијама које су проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата, дошли смо до одређених бројки што се тиче митинга у федералном Сарајеву испред Тужилаштва БиХ, а то је 8.000 Срба који ће доћи да кажу да је у питању опстанак српства и у ФБиХ и у Републици Српској”, истакао је Радановић.

Он је рекао да је договорено да митинг буде организован под називом “Српска пред судом”.

“Митинг `Српска пред судом` испред Тужилаштва БиХ, тамо гдје су полупани српски споменици, биће организован у петак, 1. септембра, од 18.00 часова. Још једном желим да захвалим свим људима који су се одазвали. Ту смо да направимо митинг и да кажемо да је оптужница против Додика политичка, усмјерена да се обезглави српски народ и у Републици Српској и у ФБиХ”, поновио је Радановић.

Радановић је поднио захтјев за одржавање мирног скупа у петак, 1. септембра, испред зграде Тужилаштва БиХ како би овој правосудној институцији указали да треба да прекине са политичким оптужницама, првенствено против Додика и Лукића.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита. Оптужница је, у међувремену, враћена на уређење и допуну јер три тужиоца уопште нису детаљно описали које је кривично дјело су они починили, а потом је Суд БиХ јуче поново запримио “уређену оптужницу”.

Остале Вијести