НОВОСТИ

Раковић: Паљење заставе Српске није никакво изненађење и представња њихову немоћ

11/01/2024

Паљење заставе Српске, на Дан Републике у Зеници и Коњицу није никакав шок, али не треба да очекујемо да ће било ко преузети одговорност за исти, рекао је за Јутарњи програм РТРС-а историчар Александар Раковић из Београда.

– Овакви инциденти нису изненађење. Не треба да очекујемо икакве акције да ће бити спроведене са њихове стране – истиче Раковић.

 

Како он додаје, у Српској постоји већи праг толеранције, у односу на ФБиХ, те жеља за саживотом.

 

– Они имају право на свој став, али немају право да угрожавају постојање другог народа, односно српског народа. Уколико не буде осуда из политичког Сарајева, а неће бити, треба да очекујемо само још горе акте – наводи Раковић.

 

Раковић истиче да паљење заставе Српске заправо претставља њихову немоћ, али да оно што ФБиХ не схвата, јесте да овакви догађаји уједињују српски народ.

 

– Ово хомогенизује српски народ, народ који је већ окупљен око Републике Српске, а овакви догађаји још више привлаче српски народ једне око других – рекао је Раковић.

 

Још једном је поновио, да је било и горих инцидената, за које нико није преузео одговорност.

 

– МУП У Федерацији је био организатор, дијела у Коњицу и Зеници, а ако се присјетимо, било је и неупоредиво горих ситуација. Сјетите се само догађаја у Поточарима, када је “каменован”, предсједник, тадашњи премијер Србије Александар Вучић.

 

Када је ријеч о прослави Дана Републике, Раковић наводи да је поносан што је гледао такву величанствену прославу.

 

– Република Српска је велика побједа српског народа, који никада неће пристати да буду грађани другог реда – закључио је Раковић.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести