НОВОСТИ

Реаговања из Српске: Шмит и дио међународне заједнице довели до распада БиХ

14/09/2023

Кристијан Шмит, путем сарајевских медија, поново пријети и износи неистине на рачун Републике Српске.

 

 

И још тврди да би, без ОХР-а и страних судија у Уставном суду дошло до конфликата и распада БиХ.

Из Српске му одговарају да су управо Шмит и дио “међународне заједнице” довели до распада БиХ.

И то није све. Шмит се оголио када се правдао Комшићевом савјетнику Славену Ковачевићу, о питању пресуде из Стразбура. Тако је упао у сопствену замку.

Да је Европски суд за људска права прихватајући апелацију Славена Ковачевића о укидању конститутивности народа, “осрамотио ОХР”, став је Комшићевог савјетника.

Одговорио је на прозивке Кристијана Шмита називајући их “потпуним промашајем”.

По први пут Шмит признаје чињенице, а то је да не може мијењати Устав и Дејтон и наметати законе и одлуке по личном нахођењу, већ то мора препустити званичним институцијама.

– Господин Ковачевић зна једнако добро као и ја да то није уопште нешто што ја могу промијенити, него да је то нешто што мора или промијенити Парламент, у ствари гдје се мора наћи неки договор – рекао је Шмит.

И ту се Шмит оголио. Признао је да не може мијењати законе ни Устав и да је то у надлежности институција БиХ. Зашто су онда према Српској други аршини?

Поштује Стразбур, одлуку препушта Парламенту БиХ, а када је ријеч о имовини Републике Српске, пријети наметањем закона у личној режији. А зна да одредбе Дејтона и Устав, не може мијењати.

– Иако Кристијан Шмит није високи представник, ипак почиње показивати да понешто разумије. Ево, показао је да схвата да високи представник не може мијењати одредбе Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ. Још је остало да схвати да их не може ни дописивати, па да нас престане малтретирати причом о државној имовини тим надлежностима и којекаквим радним групама – изјавио је правник Огњен Тадић.

Чему онда Шмитова фарса с радним групама које припремају Закон о тзв. државној имовини? Зна да све законе на нивоу БиХ доносе оба дома Парламентарне скупштине.

– Република Српска неће дозволити промјену статуса имовине. Провели смо приватизацију државног капитала, управљали свим ресурсима, никаквих проблема није било. Не може Шмит доћи неки неименовани и рећи “ја мислим другачије”. Не може то промијенити – изјавио је предсједник Српске Милорад Додик.

Осврнуо се предсједник Републике и на Шмитове тврдње о конфликту и распаду БиХ ако Уставни суд напусте странци а Канцеларија ОХР-а буде затворена, што су, подсјећамо услови Европе за улазак БиХ у Унију.

– Они су довели до распада БиХ, Шмит и међународна заједница и то је њихов циљ само то не виде Бошњаци у БиХ. Они мисле да они њима носе добро. Анализирајте и направите анализу њихове политике у задњих 20 година. Умјесто да сједну са Србима и Хрватима и договарају, они оспоравају конститутивност Срба и Хрвата и мисле да ће на тај начин проћи – рекао је Додик.

Шмитове тезе о конфликту коментарисао је и министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић. Он БиХ види као земљу шанси, али није рекао колико те “шансе” блокирају странци.

– Приче о конфликту дерогирају све оно што радимо. Ми причамо о БиХ као земљи шанси, земљи прилика. Сви овдје добро знају шта се дешава кад се крене у нека радикална рјешења – навео је Конаковић.

На нападе, пријетње и, како кажу, узурпаторски став Кристијана Шмита, и данас из Српске реагују удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Како је могуће да он отворено пријети једном предсједнику Републике и мисли да српски народ неће стати у одбрану његову и неће предузети оно што треба да предузме да би се одбранио од таквог напада и таквог злоума – истакао је предсједник Удружења логораша Републике Српске Анђелко Носовић.

А није се Кристијан Шмит либио коментарисати ни Дан Републике Српске 9. јануар.

На његову најаву да има чврсту вољу да спријечи обиљежавање овог датума, историчар Милош Ковић указао је да један народ бира своја знамења – грб, заставу и празник и да о томе Шмит не може да говори јер је прошло вријеме када су страни колонизатори могли то да чине

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести