НОВОСТИ

Реаговања на посјету Хелеза Вашингтону: Српска против уласка БиХ у НАТО

13/04/2023

Министар одбране БиХ Зукан Хелез, у оквиру посјете Вашингтону, говорио је на састанцима о “негативном руском утицају”, иницијативи да се у БиХ повећа присутност америчких снага, те о блокадама појединих чланова Предсједништва БиХ на путу ка евроатлантским интеграцијама. Из Републике Српске поручено је да Српска жели неутралност и да је против уласка у НАТО, као и да Хелез својим иступима води БиХ у пропаст.

 

 

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је да Хелез у САД гостује туристички или евентуално као члан СДП-а, на рачун грађана БиХ, гдје води политичку пропагадну против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Гогановић је рекао да су Хелезове изјаве да ће радити мимо Предсједништва БиХ антиуставно дјеловање и најава урушавања БиХ, што земљу води у неизвјесну будућност.

Посланик СНСД-а у НСРС Срђан Мазалица рекао је да бошњачки политичари, као што је Хелез, виде БиХ као земљу која треба да заступа искључиво интересе њиховог народа, додајући да такво понашање може само довести до распада БиХ.

Он је истакао да питање приступања БиХ НАТО може бити само ствар договора три конститутивна народа и да је немогуће без Републике Српске.

– Константа је да ти политичари из странака са сједишњем у Сарајеву, умјесто да сједну за сто и да се договоре о најважнијим питањима са политичарима из друга два конститутивна народа, иду по свијету и настоје да дисквалификују оне са којима се не слажу и да привуку међународну пажњу за интервенцију у БиХ – рекао је Мазалица.

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић рекао је да Хелез својим иступима у САД, који никоме не иду у прилог, води БиХ у амбис.

– Када имате такав став и министра који претендује да заступа све народе из БиХ, онда се човјек заиста запита гдје то живи и чему ово све води. Мислим да су претјерали све границе и норме и такви њихови напади воде нас у амбис – рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је да наступ Хелеза у САД представља устаљену праксу политичара из Федерације БиХ којима је циљ унитарна БиХ, те поручио да Република Српска жели бити неутрална и против је уласка БиХ у НАТО.

– Очигледно да политичко Сарајево не жели да се договара унутар државне заједнице БиХ, него да странци одређују како ћемо овдје живјети – рекао је Бањац.

Зукан Хелез је на састанцима у Вашингтону говорио о негативном руском утицају, о иницијативи да се у БиХ повећа присутност америчких снага, те о блокадама појединих чланова Предсједништва БиХ на путу ка евроатлантским интеграцијама, док су амерички званичници изразили забринутост да се у Републици Српској покушава увести руски тип владавине, гашење слободних и независних медија, те истакли да ће тражити од европских партнера да појачају војно присуство у мисији Алтеа.

Извор: РТРС/СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести