НОВОСТИ

“Република Српска кључни израз српског националног и државотворног идентитета“

12/01/2024

Дан Републике 9. јануар слави се јер је Република Српска кључни израз српског националног и државотворног идентитета, поручио је историчар Бојан Димитријевић, гостујући у седмој епизоди подкаста “Граница постоји“.

Димитријевић се осврнуо и на покушаје оспоравања Дана Републике који упорно долазе из сусједне ФБиХ.

“Срби из Републике Српске не коментаришу шта се слави у Зеници, шта се слави у Грудама, то је њихова ствар. С друге стране они врло радо коментаришу шта се дешава код нас и мислим да је 9. јануар Дан Републике израстао у празник поноса и пркоса према ономе што стиже од међународне заједнице и из Сарајева“, рекао је Димитријевић.

Наш циљ је да Република Српска опстане, каже Димитријевић, а дао Бог да буде дио интегрисаних српских земаља.

“Није класична граница, она је често вучена на карти, не на ономе што је на терену. Ја вјерујем да у неком контексту би Република Српска могла на тим границама да опстане и да буде самостална држава или буде дио нечег другог, неких српских земаља и ја се надам да ће до тога доћи“, рекао је он.

Димитријевић упозорава да је Српска скупо плаћена – животима што све додатно обавезује.

“Страдало је више од 30.000 војника и цивила у борби за Републику Српску. Тога је сваки политичар и овдје и у Београду свјестан. Ово су заиста реалне жртве људи који су страдали да Република Српска изгледа као што данас изгледа и то мора да буде залог за свако промишљање односа према Српској. Дакле, Република Српска и тачка“, поручио је Димитријевић.

Он је поводом Дана Републике 9. јануара написао монографију “Војска брза као вјетар: Војска Републике Српске 92-95“. Димитријевић је рекао да граница постоји али да није исцртана на прави начин.

Седма епизода подкаста “Граница постоји“ у којој гостује историчар Бојан Димитријевић је у петак у 18 часова, преноси АТВ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести