НОВОСТИ

Резолуција о Сребреници урушава међународно право и односе у БиХ

23/05/2024

Резолуција о Сребреници која и ако буде донесена у Генералној скупштини УН, представљаће срамоту оног дијела човјечанства које је урушило и уништило важећи међународни поредак и постојеће међународно право, саопштено је из Организације старјешина Војске Републике Српске.

Организација старјешина Војске Републике Српске

Из ове организације наводе да пропаст постојећег међународног поретка на челу са САД, Великом Британијом и другим чланицама НАТО пакта не вриједи ниједне сузе ниједног слободољубивог човјека на свијету.

 

– Нека пропадне потпуно, и то што прије. А што се тиче пропасти међународног права, потребно је да слободарски свијет, предвођен Кином, Русијом, другим чланицама БРИКС-а и осталим слободољубивим земљама и народима, укључујући и српски народ, креира нови поредак и ново међународно право засновано на међусобном разумијевању и уважавању – наводи се у саопштењу.

 

Из Организације старјешина ВРС истичу да ће доношење једне овакве резолуције додатно закомпликовати односе у свијету, а посебно на Балкану.

 

– Ријеч је о покушају коначног обрачуна са српским народом ма гдје он живио и битисао, само зато што се бори за оне вриједности које припадају свим правдољубивим и слободољубивим народима свијета – додаје се у саопштењу.

 

У саопштењу се наводи да поступци Њемачке пред Генералном скупштином УН због страшних догађаја у Сребреници, али, не и геноцида, не остављају ништа друго него презир и жаљење.

 

– Свијет се данас, пред покушај доношења резолуције, треба запитати шта то поново ради Њемачка са својим истомишљеницима, неонацистима и неофашистима – наводи се у саопштењу.

 

Из Организације старјешине сматрају да ће, с обзиром да је предложена резолуција сачињена без консултација са свим регионалним заједницама и странама у балканским ратовима, а посебно у рату у БиХ, сигурно довести до подјела унутар БиХ и широм региона.

 

– Оно што може бити добро у свему томе лежи у чињеници да ће БиХ након, евентуалног, усвајања резолуције, постати немогућа држава и дефинитивно ће се распасти. Република Српска и српски народ требају учинити све што је могуће да се тај распад деси без новог крвопролића, а то је, сасвим сигурно, могуће – истиче се у саопштењу.

 

Република Српска и српски народ никада, и ни по коју цијену, не могу прихватити овакву резолуцију.

 

– Напротив, морају иницирати резолуције о геноциду почињеном над српским народом, стално трагати за истином и саопштавати је релевантној јавности, а упоредо с тим, трагати за могућим модалитетима раздруживања у условима мира и стабилности, што је основно демократско право свих народа, да самостално одлучују с ким ће и како живјети – поручују из Организације старјешине Војске Републике Српске.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести