НОВОСТИ

Ромић: На сцени видимо злоупотребу термина геноцида, нешто што он не представља

02/05/2024

Ми данас на сцени видимо злоупотребу термина геноцида, за нешто што он не представља, а то су догађаји који су се збили тих ратних година у Сребреници. Имамо потпуно једнострано посматрање догађаја у Сребреници, рекао је ово гостујући у АТВ-овој Теми дана Марко Ромић, савјетник предсједника Републике Српске.

 

 

– Једанаести јул сам по себи није проблематичан. Свако може да одабере да обиљежава датуме страдања свог народа када он сматра да је то адекватно, а да тиме не вријеђа или провоцира друге народе. Тако да са самим датум немам проблем. Проблем је у учитавању ставова да то што се десило на простору ратне општине Сребреница, квалификује и назива као геноцид. Геноцид није само један појам који ми можемо слободно да користимо у разговору и да прикачимо гдје год мислимо да треба нешто да се означи као геноцид. То је правни појам, термин, службени израз који означава међународно кривично дјело које је као такво предвиђено међународном конвенцијом о спречавању и кажњавању злочина геноцида из 1948. године. Врло јасно је дефинисано шта то означава. Међутим, ми данас на сцени видимо злоупотребу термина геноцида, за нешто што он не представља, а то су догађаји који су се збили тих ратних година у Сребреници. Имамо потпуно једнострано посматрање догађаја у Сребреници – рекао је Ромић те додао:

– Нигдје се ни једним словом резолуције није поменуло да је крајем 1992. и почетком 1993. године баш на Божић, у Кравицама, почињен стравичан злочин над српским становништвом. С друге стране, не говори се ни о другим Србима који су страдали током дешавања 90-их година у Сребреници, него само о страдању босанских муслимана. У много чему је споран текст, таквог једног документа, али кажем, најспорнија је чињеница да се једна судска пресуда покушава приказати као историјска истина, а она то није – наглашава Ромић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести