НОВОСТИ

Ромић: У Суду и Тужилаштву БиХ се не зна ко шта ради и шта су чија овлашћења

06/02/2024

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић рекао је да најновија дешавања у процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића показују да се у правосудним органима БиХ не зна ко шта ради и шта су чија овлаштења, али да сви имају једну карактеристику – подаништво одређеним страним држављанима и страним адресантима.

Ромић је рекао у Бањалуци да о томе свему говори и преузимање предмета против Додика од новог судије Сене Узуновић без обавјештавања странака у поступку.

 

– Нови судија се појављује на опште изненађење и странака у поступку, али као што сам видио и самог Тужилаштва БиХ. Читање оптужнице у предмету против Додика, гдје се и Лукић спомиње, иако је поступак раздвојен, јесте само доказ поменутог стања у коме се налазе и Тужилаштво и Суд БиХ. Ту се не зна ко шта ради и шта су чија овлаштења. И што је најважније – морате имати једну карактеристику да бисте били у предмету “Лукић и Додик”, а то је да будете поданик одређеним страним држављанима и страним адресантима и онда сте подобни да спроводите поступак – рекао је Ромић.

 

Он је рекао да судија Мирсад Стрика, који је раније водио поступак, вјероватно више није могао гледати количину неправа и одсуства струке и науке у овом случају.

 

– И он је морао да се повуче под изговором да иде у пензију и узима годишње одморе. А судија Узуновић показује један ригорозни темпо у поступку који ће се наставити. Када убрзавате поступак и имате такав став, онда је могуће да правите грешке. Дакле, само се нагомилава аргументација коју ће правни тим и одбрана предсједника Додика припремити за поступак који слиједи. Истицаћемо све процесне грешке које Суд и Тужилаштво БиХ у кохабитацији праве – рекао је Ромић.

 

Он је истакао да је проблем са судијом Узуновић, чије се изузеће тражи, то што је између осталог била високи функционер СДА, па прешла у правосудне институције БиХ.

 

– Има директну повезаност са странкама у поступку. Јер предсједник Додик је и лидер странке СНСД. Самим тим појављује се колизија између политичких ставова Узуновићеве које је имала и онога што сада ради. Постоје разлози да се она изузме у сваком случају, али видите како раде Суд и Тужилаштво БиХ – рекао је Ромић.

 

Он је додао је на том плану ријеч о опробаним кадровима у смислу прогона Срба са ових простора.

 

– У Суду БиХ можете одлично напредовати ако осудите што више Срба на што више година – рекао је Ромић и навео да се Узуновићева у вези с тим доказала као изузетна, те да је круна њене каријере да прогони легално изабраног предсједника за непостојеће кривично дјело, а против човјека /Кристијана Шмита/ који се лажно представља.

 

У Суду БиХ јуче је одржано рочиште против предсједника Републике Српске Милорада Додика на којем је Тужилаштво БиХ представило оптужницу, а одбрана изнијела концепт одбране констатујући да се оптужницом руши суверенитет БиХ и затражила изузеће Узуновићеве, која се у судници појавила умјесто Мирсада Стрике.

 

Бивши директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је Срни да је Узуновићева током рата била припадник такозване Армије БиХ, и то помоћник командира, те да је након тога обављала правосудну функцију у суду у Коњицу, што ствара оправдану сумњу да не може бити непристрасна.

 

Којић је открио да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, док је он био директор, доставио Високом судском и тужилачком савјету БиХ информацију о судијама и тужиоцима Суда и Тужилаштва БиХ који су обављали правосудне функције за вријеме оружаних сукоба у БиХ.

 

Узуновићева је од 1998. до 2001. године за вријеме мандата премијера Федерације БиХ Едхема Бичакчића обављала послове замјеника министра финансија за правне и опште послове у Министарству финансија, као и послове савјетника за правна питања у Кабинету замјеника премијера федералне Владе.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести