НОВОСТИ

Санкције би могле да трају у вјечност… И покојници на америчкој црној листи

12/12/2023

Санкције које су САД увеле против највиших званичника Републике Српске могле би, практично, да трају у вјечност и не постоји пречица којом би се тај пут могао скратити.

 

 

Ово за Српскаинфо тврде добри познаваоци домаћих и међународних политичких прилика, као и појединци који се већ дуги низ година налазе на “црној листи” САД. Наиме, амерички амбасадор у БиХ, Мајкл Марфи, прије пар дана, између осталог, изјавио је да санкције “имају утицај на појединце, без обзира шта они тврдили”.

– Милорад Додик можда не признаје санкције, али санкције признају њега. Видите, ови појединци који су под санкцијама, често у јавности изјављују како им то не смета, али обратно је. Они улажу вријеме и новац да се скину са црне листе. Ове санкције имају утицај на те појединце – тврди Марфи.

Он је додао и да санкције могу утицати на финансијску ситуацију оних који су стављени на “црну листу”, те да, према његовим ријечима, утичу на њихова путовања и томе слично.

Бивши каријерни дипломата и стручњак за међународне односе, Срећко Ђукић, за Српскаинфо каже да је јасно то да санционисање предсједника Српске има снажан утицај на цијелу Републику Српску. Он, између осталог, подсјећа на то да се на “црној листи” САД и даље налазе бројни појединци који су још давно напустили овај свијет.

– На америчку црну листу се релативно лако доспијева, али се са ње тешко силази. На примјер, некадашњи Совјетски савез на америчку црну листу доспио је још 1972. године, а са црне листе скинут је тек 2012, више од 20 година након што је та држава престала да постоји – истиче Ђукић. Увидом у “црну листу” ОФАЦ, једног од одјељења Министарства финансија САД, видљиво је да се на америчкој црној листи и даље налазе бројни појединци и организације из Српске које директно нису учествовале у доношењу било каквих “судбоносних одлука”, али и људи који су давно напустили овај свијет.

 

Тако се, између осталог, већ деценијама на америчкој црној листи налази СДС, политичка партија која од 2006. нема било каквог утицаја на власт у Српској.

 

На истој листи, такође, налази се Љиљана Зелен Караџић, супруга првог предсједника Српске Радована Караџића, који је прије више од четири године правоснажно пресуђен на доживотни затвор, исто као и генерал ВРС Радислав Крстић. На америчкој црној листи и даље се налази покојни бивши предсједник Србије и СР Југославије, Слободан Милошевић, који је преминуо у марту 2006. године, као и његов брат Борислав Милошевић, који је такође умро прије више од 10 година. Под санкцијама и даље се формално налази и Радослав Брђанин, који је преминуо прије нешто више од двије године.

 

“Препоручили да пишем молбу”

 

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, који се већ годинама такође налази на америчкој црној листи, за Српскаинфо открива да му је једном приликом, у неформалном разговору с једним службеником америчке амбасаде у БиХ, препоручено да напише молбу у којој би навео да поштује Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ.

То би, како му је речено, представљало препоруку за скидање са црне листе.

– То би, ваљда, представљало услов који би довео до мог скидања са листе санкција САД. Не знам да сам прекршио било који закон нити устав, тако да нисам написао ту молбу – каже Бјелица за портал.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести