НОВОСТИ

Санкције крше основна људска права; На сцени право јачег

31/03/2024

“Ми смо жртве тероризма” – овако је увођење санкција званичницима Републике Српске и њиховим сарадницима, али и неким предузећима и њиховим радницима, оцијенио предсједник НСРС Ненад Стевандић.

 

 

Блокирање жиро-рачуна и одузимање права на лијечење као посљедица тога је, каже, неолиберално и неонацистички.

Да је то удар на уставни поредак, кривично дјело које угрожава безбједност, сагласан је и министар унутрашњих послова Синиша Каран.

Економски стручњаци апелују, прије свих, на Агенцију за банкарство, да изради ново упутство за понашање банака како санкционисана предузећа не би долазила у проблем.

Под ноге су бачена основна људска права. На међународној сцени – право јачег. Политичке, али и економске санкције јесу најтежи моменат, али Република Српска није у дефанзиви, поручује предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић. Колективни Запад санкционише парламентарну борбу, а подстиче незаконитост. Како то другачије оцијенити него као тероризам, каже Стевандић за РТС.

– Ми смо жртве тероризма. Нама се одузима право на лијечење у нашој земљи, јер су нам блокирани жиро-рачуни. То никад нико није радио. То је неолиберално и неонацистичко. Ријечи су тешке, али су истините. Значи, у овом моменту ћемо имати људе у Републици Српској који су зарадили плату, а не могу да је приме, не могу да се лијече, да плате осигурање, да региструју аутомобиле, јер су њихови матични бројеви у свим банкама без судске одлуке – рекао је предсједник Парламента Републике Српске.

Санкције, али и наметања нелегитимног Кристијана Шмита задире у сферу угрожавања безбједности, каже министар унутрашњих послова Синиша Каран. Када неко лажним представљањем и својим одлукама руши уставни поредак, шта ради него чини – кривично дјело.

– У том смислу његово дјеловање је постало потпуно безбједносно питање. Са аспекта да је узбуркао цијелу политичку сцену, зауставио кретање БиХ према ЕУ, руши Дејтонски мировни споразум, али прије свега руши уставни поредак БиХ, а доминантно руши уставни поредак Српске и то је кривично дјело – истакао је министар Каран.

А блокирање и гашење рачуна појединих санкционисаних предузећа у Српској не чини само штету привреди, већ би посљедице могао да осјети и банкарски сектор, мишљења је професор бањалучког Економског факултета Горан Радивојац. Евентуални пословни губици могу бити разлог за покретање тужби против банака. Зато се мора пронаћи рјешење.

– Прије свих, задатак Агенције за банкарство, која контролише банке, а све ово су иницирале пословне банке под притиском треће стране, је да врши додатну контролу и направи ново упутство за понашање банака како људи не би долазили у проблем – рекао је Радивојац.

Економисти подсјећају да су се банке одлучиле на блокаду рачуна под пријетњом да ће изгубити сервисе за плаћање, а то су 100 одсто англосаксонски сервиси. Ипак, сматрају да ситуација није, како кажу, катаклизмична и да је било и горих момената.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести