НОВОСТИ

Санкције одраз немоћ – Америка не стаје у намјери урушавања Српске

22/10/2023

Санкције које је америчко Министарство финансија увело дјеци предсједника републике Српске Милорада Додика показују сву немоћ Америке, сагласни су у реаговањима аналитичари и политичари. С друге стране, истичу да наметањем принципа колективне одговорности, Америка поручује да неће стати у намјери да уруши Републику Српску. Оно на шта нису рачунали јесте да ће притисци ојачати одлучност Срба да се бране.њихова одлука само јача одлучност Срба да се бране

 

 

Док предсједник Српске брани уставни поредак БиХ, Америка би да га прекраја по својој мјери, у којој за Републику Српску нема мјеста. Фрустрацију због неостварених циљева, Вашингтон је оголио наметањем колективне одговорности. Овако санкције члановима породице Додик види политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

– Додик је озбиљан противник Америке. Он брани Републику Српску и уставни поредак БиХ, Америка опет жели да га измијени. Мислим да ово што се сада дешава не служи на част Америци јер овим руше темеље друштва какво Америка тврди да представља – каже Анђелковић.

Потез америчког Министарства финансија порука је грађанима Републике Српске и српском народу да немају право на сувереност и слободу, оцјењује Мирослав Вујичић, посланик у Представничком дому ПС БиХ.

– Кроз историју су Американци показали више пута да су против Срба који су водили Србе и српски народ само зато што нису хтјели да се повинују њиховим империјалистичким политикама – каже Вујичић.

Овог пута, умјесто силе и моћи, Америка је показала сву немоћ своје политике, став је Слободана Жупљанина, декана бањалучког Факултета за безбједност.

– То је само доказ како се једна велика хегемонистичка сила односи према једном малом народу, малој држави и грађанима те државе. Све је то усмјерено на рушење институције предсједника Републике Српске, а у коначници саме Републике Српске – каже Жупљанин.

Када су пропали бројни притисци, Америка је, каже доктор економске дипломатије Синиша Пепић, повукла срамну карту личног обрачуна.

– Имали смо ситуацију и са породицом Караџић која је исто била под санкцијама и не мислим да је случајност да је исти дан укинуте санкције Саши Караџићу, а уведене Игору и Горици Додик јер се тиме очигледно шаље порука – “завршили смо са Радованом Караџићем, ти си сљедећи” – каже Пепић.

Соња Караџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Српске, каже да укидање санкција само једном члану њене породице, без икаквог образложења, доказује сав бесмисао “разлога” за њихово увођење прије 20 година.

– Истовремено изрицање санкција Горици и Игору Додику необориви је доказ начина функционисања америчке администрације, бахатости и дволичности уз обавезни холивудски сценарио иживљавања на свему ономе што је њима давно престало бити свето. Не заваравајте се да крајње намјере и глупава образложења нису креирана и писана уз свесрдну помоћ домаћих немоћника. И данас, као и прије 20 година – каже она.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести