НОВОСТИ

Савез синдиката Српске: Приједлог предсједника Српске реалан основ за повећање свих плата

06/11/2023

Савез синдиката Републике Српске саопштио је да је прихватљив приједлог предсједника Републике Милорада Додика да најнижа плата у 2024. години износи 1.050 КМ, истичући да то представља добру мјеру и реалан основ за повећање свих плата у Српској.

Из Савеза синдиката очекују да Влада Републике Српске прихвати приједлог предсједника Републике и оцјењују да корист од повећања најниже плате могу имати сви – и радници и економија.

 

– Повећање најниже плате је једна од мјера којом Република Српска може да контролише инфлацију на овим просторима, односно очува потрошњу и битно утиче на опредјељење радника да остану у Српској – наводи се у саопштењу.

 

Савез синдиката подсјећа да више од годину дана ради на новом уређењу система плата и да је повећање најниже плате први корак ка томе.

 

Они указују да најнижа плата има двојаку улогу – да заштити раднике који имају ниске плате, те да “погура” све друге плате.

 

– Од прошле године, снагом аргумената, социјалним партнерима предлажемо да најнижа плата буде у износу који је потребан четворочланој породици за прехрану из синдикалне потрошачке корпе – додају из овог савеза.

 

Социјални партнери, како наводе, нажалост, нису имали слуха за приједлог Савеза синдиката Републике Српске, а свој негативан став су показали на посљедње двије сједнице Економско-социјалног савјета.

 

У саопштењу се напомиње да је Савез синдиката подржао све мјере које је донијела Влада Републике Српске као директну подршку пословној заједници, а која је “грађане Српске коштала близу милијарду и 200 милиона КМ”.

 

– Очекивали смо да те мјере допринесу значајнијем повећању плата у реалном сектору, до чега није дошло. Радници у грађевинарству, прерађивачкој индустрији, угоститељству, трговини, пољопривреди, саобраћају и везама и даље су најслабије плаћени у Републици Српској и њихове плате износе од 943 до 1.052 КМ – истиче се у саопштењу.

 

С друге стране, истиче се, привредни субјекти су у прошлој години остварили пријављену нето добит у износу од четири милијарде КМ, а “најмање још трећина добити је остала у сивој зони”.

 

У Савезу синдиката кажу да нису против остваривања добити послодаваца, али да су против ниских плата и лоших услова рада, који су главни мотив за одлазак радника из Српске.

 

Из Синдиката наглашавају да је важно да Република Српска користи своју образовану и квалификовану радну снагу и да задржи раднике, који ће својим радом допринијети расту бруто друштвеног производа, а не да увози раднике.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести