НОВОСТИ

Савић: Странци ограничавају међународно-правни субјективитет и суверенитет БиХ

18/01/2024

Професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Матеј Савић рекао је за да би се именовањем домаћих судија у Уставни суд БиХ испоштовале одредбе Устава, наводећи да је то била обавеза још прије двије деценије, али да је сада ситуација у којој троје страних судија одлучује о најкомплекснијим предметима.

– У Европи немамо ситуацију да на овако експлицитан начин једна институција, као што је Европски суд за људска права, има утицај на унутрашњи правни систем. Уставни суд је тумач Устава и задужен је за његову заштиту. Од 1995. године до данас имамо три странца који континуирано учествују у раду Уставног суда БиХ и одлучују о најсложенијим предметима – истакао је Савић.

 

Он је истакао да је већи број странаца него судија из једног од три конститутивна народа, што је апсурд када је ријеч о уставно-правном поретку БиХ.

 

– То је директно ограничавање међународно-правног субјективитета, али и суверенитета БиХ – навео је Савић.

 

Савић је указао да су јасне одредбе Устава, односно да у раду Суда учествује по двоје судија из сваког конститутивног народа уз троје странаца, који је требало да буду замијењени домаћим судијама још прије двије и по деценије, али да се сада дошло само до тога да у овој институцији нема Срба.

 

– Тај принцип је нарушен. Не само да не постоји легитимитет из перспективе Републике Српске, већ се може оспорити и легалитет, односно садашњи начин рада Уставног суда БиХ – нагласио је Савић.

 

Он је напоменуо да је угрожен поступак одлучивања и измјеном Правилника који је отворио врата за рад без судија из Републике Српске.

 

– То је проблематично и са правно-техничке стране. Свима је јасно да је ријеч о политичком, али и правном питању у БиХ. Не видим у блиској будућности могућност рјешења овог проблема, јер не видим политичку вољу да се регулише питање рада страних судија – истакао је Савић.

 

Он каже да је много проблема у раду Уставног суда БиХ и наводи да је један од њих то што је претходно доносио контрадикторне одлуке, јер је по истим или сличним апелацијама одлучивао другачије.

 

Предсједник Уставног суда БиХ Валерија Галић заказала је за данас пленарну сједницу ове правосудне институције на којој неће учествовати ниједан судија из реда српског народа јер је Златко Кнежевић почетком године отишао у пријевремену пензију.

 

Уставни суд БиХ је на ванредној сједници 19. јуна прошле године промијенио правила која му сада омогућавају да ради без српских судија.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести