НОВОСТИ

Шефови представништава Српске у иностранству пружили подршку Додику

16/08/2023

Шефови представништава Републике Српске у иностранству, у заједничком писму, пружили су безрезервну подршку републичким институцијама. Сматрају да је подизање оптужнице против предсједника Републике и директора Служнбеног гласника правно и политичко насиље. У одбрану институција Српске и Дејтонског мировног споразума, стало је и 16 амбасадора и конзула БиХ из реда српског народа.

 

 

Потписници отвореног писма подршке институцијама Српске поручују да је ова врста оптужнице нечувена у демократији, те да је била уобичајена у колонијално доба. Ова накарадна, несутавна и недјетонска оптужница је отворени позив на линч сваког од нас који на овај начин изражавамо своје мишљење и боримо се за правни поредак у БиХ, рекла је Биљана Гутић-Бјелица амбасадор БиХ у Мађарској.

– Ово је моменат за све српско јединство јер није нападнут само предсједник Додик већ и Република Српска, њена имовина и институције, као и сви њени лидери, представници политичког живота, били они власт или опозиција – сматра Гутић-Бјелица.

И амбасадор БиХ у Москви Жељко Самарџија, подсјећа да од постдејтонског периода трају стални перфидни и отворени напади на институције Републике Српске, и да ће у том случају сваки покушај унитаризације БиХ наићи на отпор.

– Свједоци смо насилног преношења надлежности, смјењивања изабраних званичника, чак и државних службеника и ускраћивања права на рад само зато што нису слиједили тај отворено непријатељски и агресивни пут рушења дејтонско-паришког устава БиХ, у којем је Српска равноправан и државотворни ентитет са високим степеном државности – истиче Самарџија.

Велики број наших људи који живе у Аустрији јавили су се у Представништво Републике Српске да изразе подршку институцијама и предсједнику али и забринутост због неправде која се и у 21. вијеку проводи над спрским народом, каже шеф Представништва Републике Српске у Аустрији, Младен Филиповић.

– Ми одржавамо контакт са нашом дијаспором и примјећујемо не само да влада интерес и брига за институције Републике Српске, него и за за предсједника и имамо велику подршку из дијаспоре, Додик то и зна, као и све наше институције у Српској – рекао је Филиповић.

Подсјећамо да су амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа упутили отворено писмо подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директора Службеног гласника Милошу Лукићу.

У писму се, између осталог, истиче да “чињеница да је Тужилаштво подигло оптужницу на основу правног насиља лажног високог представника Кристијана Шмита уз притисак Амбасаде САД у БиХ, говори да је ријеч о тиранији и стању најсличнијем окупацији”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести