НОВОСТИ

Служењем парастоса почело обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој

20/04/2024

Служењем парастоса у Цркви Светог великомученика у Источном Новом Сарајеву почело је обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој улици гдје је, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, 2. и 3. маја 1992. погинуло и убијено најмање 28 припадника ЈНА.

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 20. АПРИЛА /СРНА/ – Служењем парастоса у Цркви Светог великомученика у Источном Новом Сарајеву почело је обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој улици гдје је, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, 2. и 3. маја 1992. погинуло и убијено најмање 28 припадника ЈНА.

 

 

Обиљежавању присуствују чланови породица страдалих, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, посланици у Народној скупштини Републике Српске и представници Српске у институцијама БиХ.

 

Присуствују и представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и начелници општина у саставу града Источно Сарајево.

У 11.00 часова у Сарајеву у Улици Хамдије Крешевљаковића, некадашњој Добровољачкој улици, предвиђена је мирна шетња, полагање цвијећа и вјерски помен.

 

Случај “Добровољачка”, како се колоквијално назива злочин паравојних муслиманских формација и радикалних исламиста над припадницима ЈНА у Сарајеву маја 1992. године, широј јавности и послије 32 година представља непознаницу, а овај предмет још није добио судски епилог.

 

ЦЈБ Источно Сарајево 2005. године поднио је кривичну пријаву против 15 лица осумњичених за овај злочин, али је Тужилаштво БиХ тек у новембру 2007. године покренуло истрагу.

Међутим, међународни тужилац у БиХ Џуд Романо донио је у јануару 2012. године одлуку о обустављању истраге.

 

Правосуђе Србије за злочин у Добровољачкој улици теретило је и преминулог генерала тзв. Армије БиХ Јована Дивјака, који је био ухапшен у Аустрији 2011. године по основу потјернице из Србије, али је аустријски суд тада одбио да га изручи Србији.

 

Пред Судом БиХ за стријељање осам припадника ЈНА у Великом парку вођен је поступак против команданта Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драгана Викића, помоћника министра унутрашњих послова РБиХ Јусуфа Пушине, те Нермина Узуновића и Младена Човчића, али је Суд БиХ 21. априла 2022. године донио ослобађајућу пресуду за све оптужене у овом процесу.

 

Тужилаштво БиХ 20. новембра 2018. године донијело је наредбу о поновном отварању истраге у предмету “Добровољачка” и Суд БиХ је у мају 2022. године потврдио оптужницу против 10 лица, међу којима је и Ејуп Ганић, као члан Предсједништва РБиХ, која их терети за ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, ратни злочин против ратних заробљеника и противправно убијање и рањавање непријатеља.

 

Суд БиХ је у децембру 2022. године потврдио оптужницу за овај злочин и против Керима Лучаревића.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести