НОВОСТИ

Шмит да се бави својим статусом, а не Републиком Српском

15/11/2023

Кристијан Шмит искористио је сарајевски Роуз-Рот семинар да се поново обруши на Републику Српску. Овог пута, нелегални високи представник тврди да је суверенитет и територијелни интегритет БиХ под пријетњом јер се политичари из Српске нису одрекли сецесионистичких политика. Из Српске одговар – једини који пријети суверенитету БиХ је Кристијан Шмит.

 

 

Без присуства српских представника сарајевски Роуз Рот семинар био је прилика да Шмит пошаље нове оптужбе ка Републици Српској. Странац без легитимитета поново је покушао да тумачи Дејтон, под флоскулом да никоме неће дозволити његово урушавање. А управо је он, на крилима Уставног суда и политичког Сарајева, ставио руку на имовину Републике Српске. Ако је прочитао Дејтон, тамо пише да имовина припада ентитетима и да Република Српска неће дозволити ни педља своје имовине. Због таквих пријетњи Шмит је добио одговор Републике Српске који му се није допао, па је данас на сарајевском семинару поново оштрицу окренуо ка српским представницима.

– Суверенитет и територијелни интегритет земље константно је под пријетњом, као и функционисање институција. Устав БиХ не предвиђа право на отцјепљење ентитета. Политичари из Српске нису се одрекли сецесионистичких политика већ су их интезивирали – рекао је Шмит.

Највећа пријетња суверенитету БиХ је управо Шмит, одговара Радован Ковачевић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Он се бори против Републике Српске и њеног народа што нећемо трпјети, каже Ковачевић. Подсјетио је да је Шмит дошао са једним задатком, а то је развлашћивање Републике Српске.

– Борба за заштиту Дејтонског споразума, Устава БиХ и институционалног поретка је на првом мјесту борба против Шмита и у Српској од ње нећемо одустати. А када Шмит говори о сецесионизму, морам га подсјетити да у Уставу БиХ постоји обавеза о поштивању свих међународних повеља, прије свега УН, које говоре о правима народа на самоопредјељење када су угњетавани. Српски народ у БиХ је угњетаван на првом мјесту од оних чији је главни експонент Шмит и против тога ћемо се борити – поручио је Ковачевић.

Због свега, најбоље је да се Шмит престане бавити Републиком Српском. Умјесто тога, ред је да се почне бавити својим легитимитетом.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић истиче да нико из Српске не жели да наруши уставни поредак у БиХ или говори о отцјепљењу, већ о мирном разлазу уколико се унутар БиХ не може постићи договор.

– Сасвим је нормално да се прича о свакој врсти опције која значи да би народи на овој територији боље живјели. Зашто не бисмо причали о мирној дисолуцији? Зашто би то била табу тема? Не причамо о насилној сецесији, рату, причамо о нечему што би могло, ако не данас онда за десет година, да се стави на дневни ред – каже Нешић.

Правник Огњен Тадић истакао је да Српска неће имати од чега да се отцијепи када Шмит и остали коначно сруше Дејтонски споразум.

– Срећа да Кристијан Шмит није високи представник, јер би својим изјавама узнемирио и преварио и домаћу и међународну јавност – рекао је Тадић.

И док Шмит тврди да је његов приотитет супротстављење нападима на Дејтонски споразум и Устав, заборавља да је странац који је заједно са страним судијама Уставног суда тачка раздора у БиХ и рушилац дејтонског Устава. Није Европа, тек тако, међу 14 приоритета уврстила одлазак страних судија и затварање ОХР-а. Без тога нема отварања преговора са Европском унијом.

– И самим Уставом и Дејтонским споразумом је предвиђено да су стране судије овдје у неком прелазном периоду. Један од политичких ставова Српске је да се та препорука са почетка настанка Републике Српске поштује и да тек одласком страних судија можемо доћи до политичке стабилности – истиче министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је извјештајем Европске комисије о напретку БиХ настављено политичко условљавање.

– БиХ су дали критике, Украјини похвале. То је резултат геополитичке стратегије, а не зрелости друштва. Украјина је много незрелија – истакао је Стевандић.

И док Шмит користи сваку прилику да оптужи Републику Српску, из Српске упозоравају – ако је неко мислио да ћемо трпјети угњетавање и то да неко ради све да дође до тога да нас нема – у заблуди је. На пут нам, кажу, неће стати било какав Шмит.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести