НОВОСТИ

Шолаја: Уважавати ставове Српске на европском путу БиХ

05/03/2024

Република Српска у овом тренутку сигурно неће подржати да се одређеним условима у процесу евроинтеграција одузимају њене надлежности или преносе на ниво БиХ, јер то није у складу са Дејтонским споразумом, рекао је Бојан Шолаја из Центра за међународне и безбједносне студије Бањалука.

Шолаја је, поводом изјаве министра спољних послова Њемачке Аналене Бербок о европском путу БиХ, рекао да увијек треба уважити ставове Републике Српске, као државотворног ентитета у оквиру БиХ, а то је да одређене ствари, које дерогирају њене уставне надлежности, нису питање тог процеса.

 

Он је истакао да Бербокова и други, када причају о томе да БиХ “као цјеловита и јединствена” треба да постане чланица ЕУ, треба да узму у обзир њену структуру, предвиђену Дејтонским споразумом.

 

Шолаја је прецизирао да ту структуру чине два ентитета, од којих је један Република Српска, која је својевремено као независна унијела своју државност у БиХ.

 

– Српска је државотворни ентитет у оквиру БиХ и политички фактор, те значајан и суверен дио БиХ у складу са важећим Уставом и са надлежностима које има – изјавио је Шолаја за Срну.

 

Поводом изјаве Бербокове, Шолаја је рекао да су се лидери политичких партија на власти на нивоу БиХ управо договорили и направили праве кораке да се иде реформским путем ка испуњавању одређених захтјева на путу ка чланству у ЕУ.

 

– Међутим, оно што Српска у овом тренутку сигурно неће подржати на европском путу јесте да се одређеним условима у процесу евроинтеграција надлежности Републике одузимају или преносе на ниво БиХ, јер то није у складу са Дејтонским споразумом – истакао је Шолаја.

 

Министар спољних послова Њемачке Аналена Бербок изјавила је данас у Сарајеву да је отварање преговора за чланство БиХ у ЕУ историјски тренутак за БиХ, те упутила апел одговорнима посебно, како каже, Бањалуци да на овом европском путу корачају заједнички, јасно се одлучујући за европске вриједности.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести