НОВОСТИ

Спријечити насиље у породици и фемицид

31/10/2023

Нацртом закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске, који треба да буде разматран на сједници Народне скупштине у четвртак, 2. новембра, уводи се појам фемицида како би се спријечили најтежи облици насиља над женама.

– Имајући у виду да је фемицид најекстремнија манифестација насиља према женама са смртним исходом, односно лишавањем живота жене, да је ријеч о родно заснованом насиљу и да је манифестација неједнаких односа моћи на штету жена, Влада Српске се и на овај начин одредила и потврдила да Република има нулту толеранцију према насиљу у породици и према женама и да су све њене институције обавезне дјеловати у правцу елиминисања таквих негативних појава у друштву – истакнуто је у образложењу овог акта.

 

Овим актом предвиђа се оснивање Савјета за сузбијање насиља у породици и породичној заједници, као и Одбора за праћење насиља према женама и фемицида у Српској, те друга питања од значаја за заштиту од насиља у породици и према женама.

 

Такође, прописују се и мјере за заштиту жртава од насиља у породици, поступак изрицања и праћења њиховог спровођења, те међусобна координација активности свих субјеката у функцији заштите од насиља у породици, наведено је у образложењу овог акта, достављеног посланицима за наредну редовну сједницу Народне скупштине Републике Српске.

 

Из парламента Српске су напоменули да нови закон сада препознаје жене као посебне жртве насиља, те ће им омогућити несметан и бесплатан приступ субјектима заштите.

 

У образложењу је наведено и да све чешћи фатални исходи насилничког понашања у породици, емотивној или интимној вези, доводе до закључка да је на радње насиља потребно реаговати одлучније и правовремено.

 

– Рано препознавање и професионално и стручно дјеловање умногоме спречава да нам се фемицид деси уколико се систем на вријеме алармира. Све ово се доноси са коначним циљем елиминисања, односно свођења на најмању могућу мјеру насиља у породици и према женама – истакнуто је у образложењу нацрта закона.

 

Разлог усвајања овог акта садржан је и у чињеници да поједине одредбе важећег закона у овој области не обезбјеђују пуну заштиту жртава, због чега се прецизнијим нормама и увођењем нових правних института настоји побољшати и унаприједити заштита жртава насиља у породици у складу са међународним стандардима.

 

Шеста редовна сједница Скупштине биће одржана у четвртак, 2. новембра, у Бањалуци.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести