НОВОСТИ

Српска ће бити задовољна када Хрватска дефинитивно одустане од намјере одлагања отпада

20/10/2023

Предсједник Одбора за заштиту животне средине у Народној скупштини Републике Српске Максим Скоко изјавио је да ће Република Српска бити у потпуности задовољна када Хрватска дефинитивно одустане од намјере одлагања нуклеарног и радиоактивног отпада на Трговској гори, али је поздравио договор Хрватске и Словеније да се отпад из Нуклеарне електране “Кршко” настави одлагати на постојећој локацији у оквиру саме електране до 2028. године.

 

 

Скоко је рекао да ће чланови овог одбора наставити са активизмом и борбом која ће резултирати коначном одлуком Хрватске о одустајању одлагања отпада.

Замјеник предсједника Одбора Миланко Михајилица рекао је у Народној скупштини да пролонгирање одлагања отпада није довољно, те је позвао надлежне институције Српске и БиХ да ово искористе за даље активности у својој борби против такве намјере Хрватске.

Он је подсјетио да је Народна скупштина прије неколико мјесеци једногласно усвојила закључке, а да је Влада Српске припремила Приједлог резолуције о противљењу активностима изградње и успостављања нуклеарног објекта “Центар за збрињавање радиоактивног отпада” на Трговској гори у општини Двор у Хрватској.

– Важно је да институције Републике Српске раде свој посао и да искористио политичка, правна, парламентарна и остала средства да овај процес доведемо до краја на начин да Хрватска дефинитивно одустане – рекао је Михајилица.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести