НОВОСТИ

Српска ће реаговати; Неприхватљиво да постоји страни интервенционизам, посебно од нелегитимног Шмита

12/01/2024

Политичко Сарајево се нада да би Кристијан Шмит крајем мјесеца могао да наметне техничке измјене Изборног закона о чему данима спекулишу поједини медији. Ако се то и деси Српска ће реаговати, каже предсједник Милорад Додик. Неприхватљиво је да и ту постоји страни интервенционизам, посебно од нелегитимног Нијемца. Странци сматрају да ће ствари рјешавати пријетњама прстом, каже српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

 

 

Нова година, нове најаве страног интервенционизма. Техничке измјене Изборног закона наводно би требало да буду завршене за три дана. А нелегитимни Кристијан Шмит како преносе неки федерални медији до краја мјесеца би их наметнуо. Десили се то, Српска неће ћутати, поручује предсједник Милорад Додик.

– За нас је неприхватљиво да било ко наметне било шта и поновићу да Кристијан Шмит није легалан и изабран у складу са предвиђеном процедуром и нико то не може да оспори. То што њему покровитељство даје амерички амбасадор у БиХ не значи ништа и све ће једног дана бити проглашено антиуставним и антиправним – поручио је Додик.

А антиуставни и антиправни Кристијан Шмит наметање тих измјена Изборног закона , не буде ли договора у БиХ, најављивао је у децембру. Међутим, незванично, у вези тога нема консензуса у колективном Западу. Европска унија је против тога и тражи пролонгирање до априла. За то нису Америка и Велика Британија јер је њихова жеља била да то буде наметнуто још прошле године. Поједини политичари у Федерацији очекују да ће то бити ускоро.

– Сигуран сам да ће реаговати високи представник и да ће у оном дијелу заштите изборног процеса отклонити оно што већ знамо, да је важније ко броји, а не ко гласа, да је начин избора бирачких одбора мора бити потпуно аполитичан – рекао је предсједник Народа и правде Елмедин Конаковић.

Да ли је и ово доказ да политичко Сарајево и даље призива страни интервенционизам? Не чуди овакво мишљење Конаковића, ако се зна да је он само декларативно за одлазак странаца из Уставног суда,али сматра да још није вријеме за то. Овакве изјаве за предсједника Додика потврђују успостављени колонијализам у БиХ.

– Конаковић то жели јер њему то одговара и јер су 99 одсто одлука, које је донио Уставни суд, биле против Републике Српске. Он мора да зна да Срби неће ући у Уставни суд БиХ док се не ријеши питање страних судија. Па ћемо видјети – каже Додик.

А види и то врло јасно од суђења предсједнику Српске, одлука за које гласају стране судије у Уставном суду БиХ, о ставу према 9. јануару и сада најава наметања измјена Изборног закона, да странци све овдје раде по формули за неуспјех, сматра српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

– Не разумијем ове странце, да не виде да користе погрешну рецептуру све ове године, не разумијевајући ни менталитет, понос, однос и филозофију живљења народа”Странци мисле да ће ствари рјешавати пријетњама прстом. Они уопште не разумију овај простор. Трагично је то њихово уплитање. Они су допринијели да имамо такве реакције у Федерацији. Они пале ватре када је мир овдје, као што их пале по свијету – навела је Цвијановићева.

Против било каквог наметања странаца су и у СДС-у, иако се нису одазвали позиву предсједника Додика на састанак о Изборном закону.

– Чак и да је Шмит легитиман, довољно смо зрели да не можемо дозволити да нас у 21. вијеку, толико година након формирања Републике Српске, неко сматра протекторатом – каже Милан Миличевић.

Српска јесте за унапређење изборног система,али по угледу на Европу ,а не Африку, поручује Додик. Коришћење биометрије није рјешење, јер систем тако није заштићен. Више је питања у свему овом: Да ли се треба знати за кога грађани гласају, да ли се нека дотрајала опрема жели депоновати у БиХ, а једно од најзначајнијих Ко је власт у БиХ, институције или Шмит , пита Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести