НОВОСТИ

Српска има све елементе државности и перспективу да постане држава

02/01/2024

Република Српска има све елементе државности и перспективу да у будућности у потпуности постане држава, а њена позиција на међународном нивоу је растућа, изјавио је стручњак за међународно право Витомир Поповић.

 

– Важно је да сачувамо имовину Српске јер је то кључни елемент државности Српске. Свима онима који не воле Српску и који покушавају да је оспоре на Дан Републике – 9. јануара шаљемо јасну поруку да волимо Српску и да ћемо је чувати – рекао је Поповић.

Он је истакао да је руководство Републике Српске, на челу са предсједником Милорадом Додиком, препознало опасности које долазе и томе се јасно одупиру, те додао да се Срби радују Дану Републике јер је Српска гарант опстанка Срба са лијеве стране Дрине.

– Изгубили смо српске синове за њено стварање и њен опстанак. Зато имамо и већу обавезу да је чувамо и да Република Српска остане вјечна категорија – рекао је Поповић.

Он је навео да је Република Српска међународно позиционирана и потписница Дејтонског мировног споразума.

– Српска је настала, ипак, далеко прије тога, још прије почетка рата. Одбранили смо је тада и успијевамо да је одбранимо и у миру већ више од три деценије. Има перспективу да у будућности у потпуности постане држава – поручио је Поповић.

Према његовим ријечима, Дејтонски мировни споразум је важан за Републику Српску, али исто тако и за Федерацију БиХ /ФБиХ/ која је настала касније, 1994. Вашингтонским споразумом.

– Дакле, и Србима и Хрватима и муслиманима је Дејтонски мировни споразум изузетно важан и било би добро да се потрудимо сви заједно да га одржимо. Уколико би дошло да разлаза и уколико би Република Српска ишла у независност, то би требало да буде мирним путем – сматра Поповић.

Он је рекао да Дејтонски мировни споразум практично подразумијева постизање консензуса и стварање договора кроз поштовање принципа равноправности и конститутивности сва три конститутивна, као и осталих народа, а подразумијева и потпуну равноправност Републике Српске и ФБиХ.

– Република Српска је непосредно након стварања практично и присутна на међународној сцени – рекао је Поповић и подсјетио да је читав низ конференција на међународном нивоу био посвећен рјешавању сукоба у којима је главну улогу имала Српска.

Он је навео да је Република Српска, о којој се данас много говори у свијету, потписница бројних билатералних уговора економског карактера између осталог са Кином и Русијом.

– Присутне су стране инвестиције и из земаља ЕУ, али и из Канаде и САД. Јасно је да је Република Српска један од чинилаца тог међународног поретка. Према томе, Српска ће имати велику перспективу и свако обиљежавање Дана Републике, њеног рођендана у правцу је јачања њене међународне позиције, али и унутрашње структуре – рекао је Поповић и додао да је обиљежавање 9. јануара у тој функцији.

Он је појаснио да су то елементи државности, те да Република Српска има своју власт и своје становништво.

– Врши ефективну власт на својој територији. Има политичко-економске односе са бројним државама, а недостаје јој чланство у организацији УН. Вјерујем када то буде требало и тај услов ће бити испуњен – нагласио је Поповић.

Он је истакао да Српска има и привредни и образовни систем и све што је потребно, додајући да су то заправо елементи њене државности.

– Ако бисте Републици Српској узели имовину, онда би у значајном дијелу изгубила елемент државности – рекао је Поповић.

Он је упозорио да би то било веома опасно и ризично, те да је очигледно да је руководство Републике Српске то препознало, што је добро.

– Одузимање имовине од Републике Српске вратило би нас годинама уназад у период такозване Републике БиХ, која је била централизована и унитаризована и све се одлучивало у Сарајеву. То ми не смијемо да дозволимо и о томе би требало да посебно водимо рачуна. Морамо да постигнемо највиши степен јединства по том питању – нагласио је Поповић.

Он је рекао да Срби на јасан начин морају да кажу да су свој на своме, те да обиљежавање Дана Републике или неког другог важног историјског датума апсолутно не треба да зависи од Кристијана Шмита, који је такозвани и наметнути високи представник и нема ни легалитет ни легитимитет.

– То морамо јасно да кажемо. Ако за њега нису дале сагласност двије највеће земље свијета – Русија и Кина, он онда нема легитимитет који проистиче из Резолуције Савјета безбједности у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума – додао је Поповић.

Он је навео да све што Шмит у суштини сада ради је ништаво и неважеће и не би смјело да производи никаква правна дејства.

– Не смијемо ни да пуно ризикујемо и мислим да је важно да будемо рационални и опрезни како бисмо сачували Републику Српску – указао је Поповић.

Он је истакао да Република Српска треба наставити да се гради и буде све јача.

– Јачајмо Републику Српску економски, треба да нас буде све више, градимо њену инфраструктуру и стварамо услове за Републику Српску као независну државу. То је дан који ће доћи, то је дан када ћемо се ми посебно радовати. Обавеза је наша да на томе радимо, да на томе истрајемо и градимо добру будућност за генерације које долазе – поручио је Поповић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести