НОВОСТИ

Српска неће мијењати одлуке – неће успјети покушаји застрашивања

28/06/2023

Ни 24 часа откако је Народна скупштина изгласала закон, којим Република Српска неће дозволити провођење одлука крњег Уставног суда БиХ на својој територији, карте су разоткрили они који Србе и не желе у систему одлучивања.

 

 

Одмах им је стигао одговор – покушаји застрашивања који долазе од америчког амбасадора Мајкла Марфија неће проћи. Српска неће мијењати своје одлуке, а Дејтонски споразум није нарушен.

Стара српска изрека “На Видовдан све се види”, добила је потврду у реаговању Амбасаде САД на посљедњу одлуку Народне скупштине. Ауторима саопштења, случајно или не, промакла је реченица “да ће Уставни суд БиХ доносити одлуке и без учешћа двоје судија именованих од стране Републике Српске”. Тако да се види по чијем налогу је крњи Уставни суд 19. јуна, напречац и без судије Златка Кнежевића, обрисао члан 39 и створио услове за рад и одлучивање без српских судија.

– Република Српска је рекла да након 30 година хоћемо да имамо Закон о уставном суду, када будете спремни ми ћемо разговарати, међутим америчком амбасадору одговара оваква недефинисана ситуација. Ако је ико првак свијета у томе да уруши Дејтонски мировни споразум то је америчка Амбасада у БиХ и садашњи амбасадор који покушавају да наметну нека своја мишљења за централизацију БиХ – рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је очигледно да нема тајних планова и све је јавно и огољено.

– Задатак НСРС је био да покаже да смо свјесни тих планова, да институције морају да сачувају стабилност. И оно што је Народна скупштина предложила није никакав атак на БиХ ни на Дејтонски споразум – рекла је Цвијановићева.

Синергија крњег Уставног суда БиХ и америчке Амбасаде, од раније и ОХР-а изненађење је за неупућене. Питање је само колико су међународни центри моћи у Сарајеву спремни да истрају у потирању равноправности ентитета, народа и консензуса у одлучивању, не само у Уставном суду већ и свим заједничким институцијама.

– Очекивати је да се они који су користили Уставни суд и ОХР као своје полуге утицаја у БиХ буне, јер су те полуге изгубили. То што смо од њих чули смо очекивали, али ми своје одлуке не мијењамо – поручио је предсједник Парламента Српске Ненад Стевандић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Уставни суд БиХ, усвојивши спорну одлуку, поручио да БиХ може и без половине, без једног народа.

– Одговор је – господо док се ви тако будете понашали ваше одлуке не важе у Републици Српској и то је сасвим легално и легитимно – рекао је Вишковић.

Осим америчке Амбасаде, нападима на Републику Српску придружио се и ОХР. Баш као и бошњачки, политички естаблишмент усвајање Закона о непримјењивању одлука Уставног суда виде као груби удар на уставноправни систем БиХ. Призивају бх. Тужилаштво да санкцинише руководство Републике Српске, међународну заједницу да заштити Дејтонски споразум, најављују апелацију крњем Уставном суду на закон усвојен у Народној скупштини.

Међутим, нико од њих ни слова није рекао када је Уставни суд промијенио сопствена правила о раду и одлучивању, која почивају на том истом Дејтону.

– Од јуче је метафорички речено Дејтонски споразум на апаратима. Међународна заједница у БиХ има прилику да изврше реанимацију споразума. Као члан Предсједништва БиХ остављам седам дана међународној заједници, а поготово свједоцима Дејтонског мировног споразума да зауставе убијање Дејтона – рекао је бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

Цвијановићева каже да је то још једна у низу бахатих изјава бошњачких политичара који међународну заједницу виде као џубокс за испуњавање жеља. Истовремено, понижавајаћа је за оне које Бећировић назива међународном заједницом.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац каже да Бећировић жели да се наметне као лидер Бошњака.

– Овакав позив и коментар таквог политичког паћеника, прије свега, прави проблем Бошњацима, али и БиХ. Они желе да у Уставном суду одлучују без Срба, без представника Републике Српске, а ми им поручујемо да нема одлулчивања без Срба и њених представника – истиче Кошарац.

За разлику од америчке, Амбасада Руске Федерације у БиХ сматра да је реакција Народне скупштине Републике Српске која је ограничила дјеловање Уставног суда на својој териротији, логичан резултат акција Уставног суда.

– Судећи по журби у којој је укинут члан 39 Правила Уставног суда БиХ, не искључујемо спољни утицај на чланове Суда. Аргументи да Српска наводно блокира именовање српских судија Уставног суда су неозбиљни. Само од Народне скупштине Републике Српске зависи када и кога ће изабрати за састав Уставног суда. То је њена законска ингеренција – саопштено је из Амбасаде Русије.

Усвајањем закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Народној скупштини на најбољи начин се чувају стечена права и онемогућавају било какве нове провокације на штету Републике Српске, рекао је предсједник Академије наука и умјетности Рајко Кузмановић. Истиче да одлука крњег Уставног суда о брисању члана 39 из Правила о раду, представља атак не само на Републику Српску, него и на међународно право и правни поредак.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести