НОВОСТИ

Српска није дозволила да БиХ уведе санкције Русији

11/04/2023

Прича о санкцијама Русији поново долази из ПДП-а. Више вјерујући званичницима Европске уније, него институцијама Српске и руским дипломатама, мјесецима тврде да се БиХ придружила одлукама које политички и економски санкционишу Русију, због сукоба са Украјином. Да ли тиме од јавности покушавају сакрити несугласице у својој политичкој партији, питају званичници Српске, категорични да о санкцијама не постоји ни једна одлука усагалашена на нивоу БиХ.

 

Сарајево

Сарајево фото: РТРС

 

Већ мјесецима у ПДП-у сугестивно или не, питају да ли је Босна и Херцеговина увела санкције Руској Федерацији. То питање упутили су званичном Бриселу и кажу да су од високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља добили потврдан одговор.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић каже да је Борељ у одговору на његов упит истакао да се БиХ придружила ЕУ у 10 пакета санкција и у 53 одлуке и изјаве које то обухватају.

Тражећи одговор о санкцијама куцали су на европска, али не и на руска врата. А из Амбасаде Русије без дилеме, шаљу јасну поруку да ли се БиХ придружила санкцијама против њихове земље.

– Сматрамо да су без неопходног рјешења на нивоу Предсједништва БиХ било који кораци појединих дипломата и политичара у том смјеру ништави. Стога, чињеница “подизања руке” на једној од међународних платформи, сагласност о чему није била постигнута на основу консензуса три конститутивна народа, у супротности је са темељним принципима Дејтонског мировног споразума и не може се сматрати као увођење санкција – саопштено је из руске амбасаде.

Постоје ли извршне одлуке БиХ на оперативном плану, односно гдје се те санкције проводе, у ПДП-у не питају. Званичници Српске подсјећају и опозицију, и Европску унију да нису ни донесене. Тврде да је јасно зашто ПДП инсистира на овој теми.

– Покушавајући да побјегну од тема раскола у својој странци и пропасти коју су доживјели, избацују лажи којима би се ми требали бавити и коментарисати. То се апсолутно неће десити – нагласио је предсједник Српске Милорад Додик.

Предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да нема ниједне одлуке ни на једном органу у оквиру БиХ који је рекао да су уведене санкције Русији.

Цвијановићева је поручила да је ријеч о раскораку између онога што јесте одлука неког органа и неког самоиницијативног или узурпираног понашања од одређених појединаца.

– Не постоји ниједна одлука ниједног надлежног органа у оквиру БиХ који се бави таквим питањем, а да је донесена одлука о санкцијама. Није било таквих одлука, али ако је то тема за ПДП или неке друге политичке партије, могу да се баве с тим – рекла је Цвијановићева

И руски званичници говорили су да нема санкција БиХ према Русији, захваљујући првенствено ставу Републике Српске. Међутим, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да изјаве руских званичника о овом питању нису релевантне и значајне. Тврди да их није ни чуо.

– Не знам зашто би их питали и не знам каквог то има смисла. Логично је да питамо људе из Брисела – рекао је Бореновић.

Да БиХ није увела санкције Русији за нашу телевизију говорио је не само руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, већ и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

– Запад покушава нелегално да подстиче дјеловање Сарајева да донесе спољнополитичке одлуке без узимања у обзир мишљење Републике Српске. То је најгрубље кршење Дејтонског споразума – рекао је министар Лавров.

Калабухов истиче да су БиХ и Србија пријатељске земље Русије и да беспредметна свака прича о придруживању санкцијама.

– Нема никаквих званичних одлука и све што се прича је само пропаганда – истиче Калабухов.

Мијешањем у руско-украјински сукоб, заокупљена својим проблемима, Европска унија покушава да наметне своју вољу и инсистира да БиХ уведе санкције Русији, што јој не успијева захваљујући Републици Српској, каже Милорад Додик.

Подсјећамо, Додик је прије годину поднио кривичну пријаву против бившег министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и амбасадора БиХ у УН Свена Алкалаја, због сумње да су злоупотребљавајући службени положај и овлашћења поступали супротно Уставу.

У кривичној пријави је наведено да је Турковићева самоиницијативно, неовлашћено и без одлуке Предсједништва, дала налог Алкалају како да гласа у Скупштини УН. И то је један од доказа да о санкцијама Русији нема консензуса у БиХ, а тиме ни санкције не могу бити уведене, јасни су званичници Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести