НОВОСТИ

Српска спрема прве тужбе против НАТО-а

23/10/2023

Република Српска, заједно са адвокатском канцеларијом “Алексић” из Србије, али и уз стручну помоћ познатог италијанског адвоката Анђела Фиора Тартаље, покренуће ускоро прве судске поступке за накнаду штете због НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом и угрожавања живота и здравља људи, истакао је ово за Глас Српске адвокат Срђан Алексић из Алексинца, који већ годинама води велику правну битку заступајући људе из Србије који су у протеклом периоду обољели од рака.

Како је појаснио, ради се о адвокату који је заступао италијанске војнике који су својевремено боравили на КиМ, али и у БиХ током ратних година, а који су у каснијем периоду обољели од рака.

 

– Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и ја смо прије неколико дана боравили у Италији гдје смо се сусрели са Тартаљом који је добио више од 350 пресуда за угрожавање здравља више од 8.000 италијанских војника. Он је успио доказати везу између НАТО бомби и оболијевања од канцера и његова стручна помоћ ће нам сигурно много значити. Изразио је спремност да буде дио нашег правног тима те је рекао да ће ускоро доћи у Бањалуку како бисмо договорили све појединости – истакао је Алексић, додајући да утицај и углед Тартаље има велики домет.

 

Наводи и да је доказано да су простори Хаџића и Хан Пијеска бомбардовани овом опасном материјом, што је признато и од стране самог НАТО савеза. То је, како каже, сигурно оставило посљедице по локално становништво које је живјело у периметру од 50 до 100 километара. Додао је и како сам извјештај Парламентарне скупштине Савјета Европе из 2001. године указује на погубне посљедице овог бомбардовања.

 

– Сав осиромашени уранијум који је коришћен на Балкану био је у форми пројектила калибра 30 милиметара испаљених из авиона А-10 америчког ратног ваздухопловства. Око 10.000 пројектила испаљено је у БиХ, а око 31.000 пројектила на Косову. То укупно износи скоро 13 тона осиромашеног уранијума. Контаминиране су огромне површине земљишта, али и воде. Ако знамо да је период распада осиромашеног уранијума 4,5 милијарди година онда је више него јасно о каквом проблему се ради – каже Алексић, додајући да је Србија у посљедњих десетак година постала прва у Европи по броју обољелих од малигних болести.

 

Поручује и да се сви они који су обољели од рака у Српској, али и у ФБиХ, а били су у спорним бомбардованим подручјима могу њима обратити како би им се правно помогло да затраже одређену материјалну надокнаду.

 

– Прије самог подизања тужби прво претходи прикупљање доказа, што подразумева и медицинску документацију. Узети узорци ткива или крви, слали би се на биопсију, односно испитивање у Торино, како би се показала и доказала узрочно-последична веза између болести и НАТО бомбардовања – појаснио је Алексић.

 

Случај “Стојчић”

 

Према ријечима адвоката Срђана Алексића, Тартаља је у претходном периоду извршио вјештачење документације у Торину за своја два клијента из Србије, а једно се односило на пуковника Драгана Стојчића који је преминуо. Он је 280 дана боравио на КиМ, дијелу територије који је НАТО бомбардовао уранијумском муницијом. У његовом ткиву, након извршене биопсије, како каже Алексић, пронађено је 500 пута више осиромашеног уранијума него што је минимум, али и присуство двадесетак тешких метала који изазивају канцер.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести