НОВОСТИ

Српски повратници у ФБиХ након паљења заставе: Уједињени и јачи у одбрани Српске

10/01/2024

Док је Српска славила свој Дан Републике уз поруке мира, њена застава запаљена је у Зеници, уз повике “Текбир” и “Алаху Екбер”. У Коњицу српска трбојка скинута је са православне цркве. Паљење и скидање српских застава не треба да изненађује Србе, већ их само уједињује и јача у одбрани Републике, порука је српских повратника у Федерацији.

 

 

– Не изненађује нас то што се дешава, јер смо 1995. године прошли голготу протјеривања са наших огњишта и паљење наших застава – порука је представника српских повратника у Федерацију.

Предсједник Удружења Коњичана Републике Српске Зоран Пологош поручује да су овакви инциденти неприхватљиви и позива на међусобно уважавање и суживот.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић затражио је од федералног министра унутрашњих послова Раме Исака да хитно идентификује и процесуира одговорна лица.

– Од бошњачких политичких партија очекујем да јасно осуде ово дивљаштво, ширење међунационалне мржње и пријетећих порука, јер паљење заставе Републике Српске јесте најстрашнија порука и пријетња. Захтијевати да се са цркве скине национална застава нарушавање је уставом загарантованих вјерских слобода и конститутивности српског народа у Федерацији – каже Нешић.

Напади у Федерацији само говоре да се Бошњаци не могу помирити с оним што су само верификовали и потписали у Дејтонском мировном споразуму, сматрају у Борачкој организацији Републике Српске.

Предсједник БОРС-а Радан Остојић каже да су код њих још присутни ратни циљеви из 1992. године.

– Боре се за стварање унитарне Бих. Не бирају средство и методе – додаје Остојић.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин каже да оваквим поступцима неће ништа постићи да ће само ојачати жељу Републике Српске за самосталношћу и слободом.

Од почетка године, за само девет дана, ово је трећи напад на Србе. За Божић је у мостарском насељу Бијело Поље каменована кућа српске повратнице Софије Шантић.

Реаговање међународне заједнице спорадична су и само на упит медија. Америчка Амбасада осудила је вечерас паљење српске заставе и напад на српску породицу у Мостару, наводећи да то уноси напетост и подјеле у тим срединама.

Огласили су се кратко из Амбасаде Велике Британије поручујући да је застрашивање повратника неприхватљиво било гдје да се деси.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести