НОВОСТИ

Српски представници у Савјету министара: Не могу нас уплашити, штитимо интересе Српске

18/01/2024

Не могу нас уплаштити – настављамо да штитимо интересе Републике Српске у Сарајеву – порука је српских представника у Савјету министара након јучерашњег напада на замјеника министра одбране Александра Гогановића.

 

 

Од Дирекције за координацију полицијских тијела затражена је заштита за Гогановића, а од предсједавајуће Савјета министара заказивање сједнице обавјештајног одбора и састанак са Обавјештајно-безбједносном агенцијом, јер, како је речено, у Сарајеву се не дешава ништа случајно.

Уз оштру осуду напада на Гогановића, представници Републике Српске сматрају да је то дио политичке агресије на Српску, под диригентском палицом појединих странаца.

Напад на Александра Гогановића догодио се након рочишта у оквиру политички монтираног процеса против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Покушај линча на Гогановића десио се нешто иза 14 часова на улици у прометном дијелу Сарајева.

– Кренуо сам од Суда према Лукавици, застао сам аутомобилом код киоска да купим одређене ситнице, гдје је група од двоје, троје људи кренула да добацује мени “убиј Србина”, “живио бег Хелез” и слично, људи из мог кабинета одмах су реаговали и ставили ме у ауто и на тај начин спријечили да дође до физичког контакта – рекао је Гогановић.

Захвалио је званичницима Републике Српске на подршци и поручио.

– Јучерашњи инцидент који се догодио није ме уплашио, остајем у Сарајеву да радим све своје задатке – поручио је Гогановић.

Да ли је Сарајево безбједно мјесто за Србе мораће да одговоре многе институције, укључујући и Тужилаштво БиХ и полицијске агенције. Уз оштру осуду напада на Гогановића, српски представници у Савјету министара одмах су затражили полицијску заштиту за Гогановића.

– Тражићу да се уради анализа ко је још од српских представника угрожен, те да се и њима додијели полицијско обезбјеђење док не прођу ова тешка времена која су прије свега узрокована ратнохушкачком политиком бошњачких политичара – навео је Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара.

Република Српска заштитиће представнике Српске у институцијама на бх нивоу, поручује предсједник Милорад Додик.

Из овог напада је јасно да Срби у Сарајеву не могу слободно да се крећу, каже Додик.

– Представници Српске не могу се осјећати безбједно тамо гдје неко у 2024. години виче “убиј Србина”. Та мржња превазилази све границе здравог разума. Данима шире разне неистине о 9. јануару, о Републици Српској, сва амбасаде реагују, представници разних институција, а на овакве ствари ћуте. Срамни напад на замјеника министра одбране Александра Гогановића је резултат антисрпске политике коју воде представници политичких муслимана уз пуну подршку дијела међународне заједнице – истакао је Додик.

Да су прсти међународне заједнице уплетени у сваку ову поруку, сматра и замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац. Поручује да је напад на Гогановића дио стратешког напада на Републику Српску.

– Ово је политичка агресија на Српску, не само напад на замјеника Гогановића, него класична политичка агресија на Српску се проводи под диригентском палицом Марфија и Шмита на начин да се у Републици Српској направи атмосфера притиска на легитимно изабране представнике народа, на њене институције, да се покушава на неуставан и незаконит начин судити предсједнику Српске, да се Српској покушава одузети имовина – сматра Кошарац.

Напад на Гогановића је још један показатељ мржње и нетрпељивости која станује у Федерацији и представља директну посљедицу сарајевске политичке и медијске хајке усмјерен преотив Српске – оцијењује и српски члан Предсједништва.

– Овакви инциденти су постали дио мрачне свакодневице у ФБиХ, у којој један дан нападају повратнике, други дан пале и скидају са цркава српске заставе, трећи разбијају излоге на пекарама, а четврти дан нападају представнике у заједничким институцијама – истакла је Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ.

Одбацујући било какву одговорност и наводе да би он могао бити узрок напада, Зукан Хелез тек је данас разговарао са замјеником Гогановићем, па је чак, ни мање ни више упутио поруку његовим родитељима.

– Нећу дозволити било шта да се деси Александру Гогановићу, њега гледам као своје дијете – рекао је Хелез.

И тако рече Хелез тик након што је против Гогановића, онога кога гледа као своје дијете поднио кривичну пријаву због обиљежавања 9-ог јануара. Као и против предсједника Српске Милорада Додика и пуковника Милана Дамјановића. Из Српске јасна порука сарајевским политичарима.

– Нека покрену кривични поступак против свих грађана Републике Српске, ми не одустајемо од Дана Републике, баве се ћоравим послом, ништа промијенити неће – нагласио је Кошарац.

Званичници Српске поручују – никакве пријетње сарајевских политичара и њихових страних ментора неће нас застрашити – остаћемо досљедени нашим политикама и интересима и као до сада достојанствено и свечано обиљежавати 9. јануар.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести