НОВОСТИ

Dodik: U protekloj sedmici Srpskoj obezbijeđen priliv od 1,5 milijardi KM

25/04/2021

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je među najvažnijim događajima protekle sedmice bio dolazak u Republiku Srpsku delegacije zvaničnika Srbije i izlazak Srpske na Londonsku berzu, te istakao da je na osnovu svega urađenog obezbijeđen priliv od 1,5 milijardi KM što daje dodatnu stabilnost Srpskoj.

Vlada RS

Vlada Republike Srpske

Dodik je naveo da će sutra početi isplata jednokratne novčane pomoći određenim kategorijama stanovništva u Srpskoj za šta je izdvojeno 15,6 miliona KM.

Prema njegovim riječima, izlazak Srpske na Londonsku berzu samo relaksira njene mogućnosti da povećanje prihoda koristi na ovaj način.

On je za ATV napomenuo da u Srpskoj ima 267.000 penzionera i da će od sutra onim koji imaju primanja do 415 KM biti isplaćeno jednokratno 80 KM, a iznad tog zagarantovanog iznosa, biće isplaćeno 50 KM.

Dodik je dodao da će borci od prve do pete kategorije koji su nezaposleni ili imaju primanja do 500 KM dobiti 100 KM jednokratne pomoći.

Prema njegovim riječima, izvorni prihodi Srpske su za prva četiri mjeseca porasla za 14 odsto.

– To znači oko 44 miliona u budžetu Srpske. Da nije bilo naše operacije u vezi sa međunarodnim finansijskim tržištem, mi bi taj novac rezervisali za neke druge stvari. Ovo je omogućilo neku vrstu relaksacije – naveo je Dodik.

S obzirom na povećane prihode, Dodik je naglasio da je odlučeno da se za Vaskrs penzionerima, isplati jednokratna pomoć.

– Ovo što smo obezbijedili na međunarodnom finansijskom tržištu, putem Londonske berze samo relaksira naše mogućnosti da povećanje prihoda koristimo na ovaj način – naveo je Dodik.

On je ocijenio veoma značajnim pojavljivanje Srpske na Londonskoj berzi, te pojasnio da je problem bio ustavna struktura BiH jer je za onoga ko daje novac sve važno – da li će biti sukoba u zemlji, da li će institucije funkcionisati.

Dodik je istakao da ovo u političkom smislu znači povjerenje u suverenost, u smislu sposobnosti da Republika Srpska izvršava svoje obaveze.

– Dakle, mi smo potpuno suvereni, tako možete da razumijete ove investitore, da možemo da obezbijedimo prihode koji će to vratiti – rekao je Dodik i potvrdio da će Republika moći da servisira te obaveze.

On je dodao da je ovo drugi put da Srpska izlazi na međunarodno finansijsko tržište, a prvi put je bila Bečka berza.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj u ovoj godini ima dospijeća oko 700 miliona za razne obaveze, a tu je i dio obaveza koje su pale na Srpsku do 1992. godine.

– To sve zajedno liježe kroz anuitete koje mi vraćamo, dakle, nema dodatnog zaduživanja. Na kraju godine, kada se računaju bilansi, mi ćemo biti na istom nivou, s tim što ćemo imati povećanje naših domaćih prihoda – kaže Dodik.

On je ponovio da su do sada prihodi u budžet veći za 44 miliona KM, te dodao da su veći i prihodi u fondu penzionom, zdravstvenom.

Govoreći o pandemiji virusa, Dodik je izrazio zadovoljstvo da se situacija stabilizuje, napominjući da su bila ogromna izdvajanja tokom epidemije korona.

On je podsjetio da je Srpska prva u regionu krenula sa oštrim mjerama u martu 2020. godine, što je spasilo italijanskog scenarija, te izrazio uvjerenje da su epidemiološke mjere u Srpskoj od početka bile odlične.

Prenosi: Srna

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести