НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Šta su predviđali sporazumi prije Dejtonskog?

10/05/2021

Na pregovorima u Njujorku u martu 1993. godine odbačen je plan kopredsjednika Međunarodne konferencije o Jugoslaviji Sajrusa Vensa i lorda Dejvida Ovena kojim su Srbi trebali da odustanu od Republike Srpske, a da BiH bude podijeljena u deset kantona.

 

Zastave Republike Srpske

Zastave Republike Srpske

Plan je prihvatila Hrvatska, a lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović potpisao ga je poslije dugog ubjeđivanja, uz više ograda i uslova.

Plan nije potpisala Republika Srpska, iako ga nije sasvim odbacila, ali se usprotivila mapama o razgraničenju.

Tadašnji muslimanski lider Alija Izetbgović odbijao je redom sve mirovne planove do Dejtona, sve nagodbe ponuđene prije i tokom rata, a jedino je ovaj plan prihvatio – i to uslovno.

Srpska strana prihvatala je sve planove, osim Vens-Ovenovog, jer nije predviđao postojanje Republike Srpske koja je bila uslov da Srbi kao konstitutivan narod sa vjekovnim trajanjem u BiH pristanu na njeno izdvajanje iz Jugoslavije.

Lord Oven će nakon toga prihvatiti realnost i ponuditi plan o podjeli BiH na tri republike, koji će odbiti muslimanska strana.

Prvi plan koji je trebalo da spriječi sukobe u BiH ponuđen je u dogovoru srpskih predstavnika iz BiH, Beograda i predstavanika muslimanske strane, odnosno SDA, Alije Izetbegovića, Muhameda Filipovića i Adila Zulfikarpašića.

Taj plan predviđao je opstanak skraćene Jugoslavije koju bi činile Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija.

BiH je bila predviđena bez ikakvih unutrašnjih granica, a u njoj, kao i na nivou federacije, važio bi nacionalni ključ dok bi se u vrhu države smjenjivali predstavici svih republika. Izetbegović je prihvatio, pa odbacio plan.

Uslijedio je plan Žoze Kutiljera koji je u ime tadašnje Evropske zajednice ponudio nezavisnu BiH sa tri kantona unutar nje. I taj plan je prihvatio, pa odbacio Alija Izetbegović.

Nakon Ven-Oveovog plana, ponuđen je Oven-Stoltenbegov koji je prihvatila i opet odbacila muslimanska strana.

Tek u Dejtonu Izetbegović je stavio potpis na mirovni plan, koji je bio mnogo slabiji za muslimanske interese od Beogradskog sporazuma, Kutiljerovog ili Oven-Stoltebergovog papira.

Svi međunarodni mirovni planovi, osim Vens-Ovenovog (i Beogradskog koji se temeljio na skraćenoj Jugoslaviji), predviđali su srpsku teritorijalnu autonomiju u BiH.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести