НОВОСТИ

Сталан раст давања за 50.000 корисника права из дјечије заштите

13/12/2023

Директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић изјавио је да је Влада Српске обезбиједила сталан раст давања за просјечно 50.000 корисника права из области дјечије заштите и да је буџет за ове намјене у претходне четири године увећан са 50 на мало мање од 170 милиона КМ планираних за наредну годину.

 

За измјене закона које су у скупштинској процедури, а односе се на рефундацију плата за породиље, Јовић сматра да ће обезбиједити бенефит за све кориснике из области дјечије заштите и за наставак редовности исплата.

– Ниједна породиља и ниједан послодавац неће бити оштећени овим измјенама и допунама закона, циљ је да покушамо стати украј мањем броју несавјесних послодаваца који су користили досадашње право на начин како то није предвиђено – рекао је Јовић за Срну.

Јовић је оцијенио да то није ни нормално ни солидарно и да такве појаве треба спријечити.

– Република Српска је стала иза тога и обезбиједила средства да Фонд дјечије заштите рефундира 100 одсто износ и да послодавац нема никакве трошкове за плате породиља, што је засигурно похвално, а уведена је и накнада за незапослене породиље – истакао је он.

Јовић је навео да је до 2019. године Фонд издвајао од 26 до 28 милиона марака за запослене и незапослене породиље, а данас издваја више од 100 милиона марака за ове двије категорије, 80 милиона КМ за рефундацију накнаде плате и више од 20 милиона марака за матерински додатак.

– То говори да се годинама уназад у Републици Српској изузетно радило на пронаталитетној политици и кроз овај вид рефундације накнаде плате и да се максимално бавило унапређењем у области рефундације плате запосленим и незапосленим породиљама, а од 2018. године уведен је матерински додатак за све незапослене породиље – рекао је он.

Јовић је истакао да су поједини послодавци користили то право на начин како оно није замишљено и све чешће су биле појаве да се труднице запошљавају мјесец, два прије порода, добију могућност да користе породиљско одсуство, послодавац оствари право да му се рефундира плата за породиље, али послије тога услиједи прекид радног односа.

– То није била намјера законодавца, намјера је била да се спријечи дискриминација, да послодавац може да запосли трудницу, али не да је отпушта одмах након истека породиљског одсуства. Нажалост, све чешће смо имали ситуације да се то користи како није била намјера – рекао је Јовић и додао да је ова масовна појава почела крајем прошле године када је уочено да се број корисника рефундације накнаде плате породиљама повећавао.

Према његовим ријечима, измјене закона су усмјерене на то да се стане украј том фиктивном запошљавању.

Јовић је рекао да су финансијски показатељи у раду Фонда за дјечију заштиту Републике Српске задовољавајући за текућу годину и истакао да се сва права из области дјечије заштите исплаћују редовно, а увећавани су и износи накнада за најугроженије категорије друштва као што су корисници дјечијег додатка, који је повећан са некадашњих 35 на 117 КМ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести