НОВОСТИ

Станивуковић наводно добио сагласност борачких удружења за градњу споменика, али не зна којих

08/08/2023

Расправа око изградње централног споменика у Бањалуци наставља се, а овај пут су се градоначелник Драшко Станивуковић и предсједник Градског одбора Владо Ђајић суочили у Градској управи. Након жустре расправе у згради управе, сукоби су се преселили пред камере, гдје је градоначелник Станивуковић наставио са својим аргументима без конкретних доказа. Бивши ратни командант Дарко Матијашевић оштро је критиковао Станивуковића због непоштовања мишљења борачких удружења и недостатка консултација.

 

 

Станивуковић је рекао да је изградња централног спомен обиљежја обавеза њега као градоначелника, те да има потпиес свих релевантних удружења када је у питању изградња овог здања. Ипак, која су то удружења није знао да наброји. И овај пут се испоставило да је имао пристанак искључиво градских удружења која су под финансирањем Града Бањалука.

,,Од почетка је замисао и идеја да централно спомен обиљежје свим погинулим борцима посљедњег одбрамбено отаџбинског рата буде у срцу и центру Републике Српске, односно у Бањалуци. Истина је да Бањалука нема централно градско спомен обиљежје, али је идеја да централно градско и републичко буду изједна”.

Ипак, удружења проистекла из претходног рата се не слажу са Станивуковићем ни са конкурсом који је расписан за иградњу градскох споменика, а не централног републичког, како одједном Станивуковић тврди.

Ратни командант Дарко Матијашевић и члан радне групе, демантовао је градоначелника Странивуковића И рекао да њега занима да се све уради по закону, али да је сам конкурс за изградњу споменика био споран, јер, како каже, испоставило се да је споменик градски, а не национални, па самим тим обавезно је учешће свих релевантних иституција и републичких удружења проистеклих из претходног рата.

Градоначелник тврди да је добио потписе свих 7 удружења, вјешто избјегавајући одговор на питање од којих републичких удружења је добио писмену сагласност за градњу овог споменика с обзиром да се ова удружења нису усагласила са овом одлуком нити оваквим начином градње споменика, који како представљен има пуно мана и нетачних података.

Организација стерјешина Војске Републике Српске демантовала је градоначелника Станивуковића те су из ове организације поручили да постоји реална потреба да се о овом питању обави широка јавна расправа, на којој би требали учествовати сви релевантни субјекти у Републици Српској, као што су Народна Скупштина, Влада, Министарство рада И борчко- инвалидске заштите, а не да то буде само на нивоу града.

Удружење Ветерана Републике Српске потврђују усмену сагласност коју су дали, али само у смислу потребе да се коначно уђе у овај национално одговоран посао, а никако да то ове усмене сагласности узимају као општи консензус свих организација насталих из одбрамбено- отаџбинског рата. Додају да се ово питање мора повести на републичком нивоу, те да надлежност преузме Влада Републике Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести