НОВОСТИ

Стевандић: БиХ може да оде у провалију или да се врати на нормалан пут

03/05/2024

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је БиХ на странпутици која има двије варијанте – да оде у провалију или да се врати на нормалан пут.

 

Отежавајуће је, сматра Стевандић, што бошњачки политичари, односно странке “тројке” немају властитог политичког ауторитета, него га темеље на утицају ментора из ОХР-а и америчке Амбасаде.

– Будући да не располажу властитом снагом, они не могу да се држе договора. Да смо се држали договора БиХ би већ била два-три корака изнад европских интеграција од којих је тренутно. Била би ослобођена менторства, туторства, док би канцеларија високог представника била угашена, а БиХ би била оно што пише у Дејтону – рекао је Стевандић.

Говорећи о томе да ли Република Српска може да издржи нападе који стижу са разних страна, Стевандић је нагласио да није питање да ли може, него да ли хоће.

– Ми, који смо у садашњој владајућој гарнитури, желимо да људи схвате да хоћемо, јер можемо само ако хоћемо. Ако нећемо, не можемо ништа. То нећемо је више везано за калкулантски однос појединих колега из опозиције, који увијек имају потребу да пошаљу поруку страним менторима да нису сто одсто сагласни са стремљењима Републике Српске – навео је он.

Према његовим ријечима, у тој борби Народна скупштина тренутно носи највећи терет.

– Најтежи закони који су усвајани били су закони чији су предлагачи били народни посланици. И када је ријеч о Изборном закону, али и о референдуму тако да је тренутно улога Народне скупштине немјерљива – каже Стевандић.

Он је истакао да је парламент тренутно кичма која носи политику Републике Српске и та која чува предсједника Републике Милорада Додика да не буде издвојен и уништаван као самостална мета.

Нада се да ће бити “довољно памети у Федерацији БиХ” да се усвоји изборни закон који ће дерогирати интервенционизам Кристијана Шмита.

– Онда бисмо сјели заједно и видјели на који начин ћемо избалансирати однос тог закона са Изборним законом Републике Српске. Уколико тога не буде, Изборни закон Републике Српске је наш осигурач да сами спроводимо изборе – напоменуо је Стевандић.

Када је ријеч о најављеној резолуцији о Сребреници, Стевандић је нагласио да је она резултат прихватања колонијалне управе од стране Бошњака и да ће довести само до подјела и напетости у БиХ.

Коментаришући понашање САД у БиХ и посљедње санкције званичницима Републике Српске, Стевандић је навео да су САД стуб демократије за унутрашња питања, док је вани то геополитички хегемон који води колонијалну политику најсуровијег типа која је изазвала ратове у којима су погинули милиони људи.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести