НОВОСТИ

Стевандић: Декларација о заштити Српске биће упућена скупштинама општина и градова

25/07/2023

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да ће, након усаглашавања текста, декларација о неповредивости и заштити Српске бити упућена на усвајање свим скупштинама општина и градова, те да би ове активности требало да буду завршене након љетне паузе.

 

Стевандић је рекао да ће, након усаглашавања текста, декларација о неповредивости и заштити Српске бити упућена на усвајање свим скупштинама општина и градова, те да би ове активности требало да буду завршене након љетне паузе.

 

Он је изразио очекивање да ће све скупштине општина и градова у Републици Српској усвојити декларацију о неповредивости и заштити Српске.

 

Стевандић је подсјетио да је основна ствар свих грађана у Републици Српској заштита њене имовине.

 

– Од најмање организације до највећег законодавног органа Народне скупштине Српске, ставови ће по питању имовине Српске, ОХР-а и Уставног суда БиХ бити идентични и биће ријеч о гласу читавог народа, а не било које политичке странке или организације – оцијенио је Стевандић за Срну.

 

Према његовим ријечима, доношење и усвајање декларације је процес који се не може одједном завршити, те је за очекивати и да потраје.

 

Стевандић је подсјетио и да ће бити формиран и форум предсједника скупштина локалних заједница који ће дјеловати као организација заједно са Савезом општина и градова.

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и предсједници скупштина јединица локалне самоуправе потписали су раније заједничку изјаву у којој се наводи да чврсто стоје уз Српску и њене представнике у борби за заштиту надлежности Републике у складу са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ.

 

Он је навео да се, у оквиру заједничке изјаве, позива међународна заједница да ускрати подршку Кристијану Шмиту, који није изабран у складу са процедуром и нема сагласност Савјета безбједности УН.

 

У заједничкој изјави се осуђују одлуке Уставног суда БиХ о измјени Правила овог суда којом се брише члан 39 и на тај начин обесмишљава учешће судија из Републике Српске у његовом раду.

 

– Оштро се противимо да се имовина Републике Српске и имовина јединица локалне самоуправе неуставним одлукама Уставног суда БиХ претвори у државну имовину БиХ – наведено је у изјави.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести