НОВОСТИ

Стевандић: Декларацију о независности Српске пишу Шмит и страни амбасадори који крше Дејтон

16/09/2023

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да “декларацију о независности Републике Српске” пишу Кристијан Шмит и страни амбасадори који крше Дејтонски мировни споразум.

 

 

– Није наш примарни циљ отцјепљење, али ако је то једини начин да очувамо главу и да сачувамо Републику Српску, ми то нећемо моћи да избјегнемо – рекао је Стевандић.

Он је истакао да све што ради Република Српска јесте одговор на угњетавање и покушај да судбина Срба у БиХ не буде као судбина Срба у Републици Српској Крајини или српског народа на Косову и Метохији.

– Република Српска не дозвољава ту врсту силе. Она доноси политичке одлуке на високом нивоу, у парламенту и влади, и она има институционално право да не дозволи Шмиту, јер он нема никаквог документа који би му омогућио да то ради – поручио је Стевандић.

Он указује да, на исти начин на који крши Кумановски споразум и Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН, Запад покушава да крши дејтонске принципе – виталне принципе на којима почива мир, развој и будућност БиХ, а то су да за све мора да постоји сагласност три народа и два ентитета.

– Ми нећемо да дозволимо да будемо без снаге и могућности да се активно бранимо. Према томе, декларацију о независности Републике Српске пишу Шмит и страни амбасадори који крше Дејтонски мировни споразум. Нас на независност тјерају, то није наш примарни циљ – рекао је Стевандић јутрос за ТВ Хепи.

Стевандић је истакао да у Републици Српској ниједан народ није угрожен, све институције функционишу тако да свима гарантују равноправност, једино су права Срба у БиХ угрожена.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести