НОВОСТИ

Стевандић на округлом столу у Москви: Посљедице НАТО агресије осјећају се и данас

30/08/2023

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић обратио се на округлом столу у Москви посвећеном 28. годишњици војне агресије НАТО на Републику Српску, гдје је указао на посљедице бомбардовања осиромашеним ураном.

 

 

– Нико не мисли какву штету наноси то оружје за вријеме сукоба, као и колико зла наноси здрављу људи годинама послије конфликта, а прави пример тога јесте бомбардовање осиромашеним ураном од стране НАТО на територију Српске 1995. године и СР Југославије 1999. године – рекао је он.

 

Указао је на посљедице тих крајње токсичних материја које се осећају и данас и у самој земљи али и када се говори о здрављу људи јер значајан број оних који су обољели од најтежих облика рака. Поменуо је и случај италијанских војника који су служили на КиМ и којима су домаће власти исплатиле милионе јер су обољели од најтежег облика леукемије.

 

– Оно што је најциничније јесте да је италијанска влада платила лијечење својим војницима али то није био аргумент за то што су српски грађани такође обољели од тешких облика болести повезаних са бомбардовањем осиромашеним ураном. Медицински докази и оно што имамо из италијанских лабораторија се не може оповргнути – рекао је Стевандић.

 

Кључна ствар данас је повратак међународном праву, Уједињеним нацијама.

 

Претходно се обратио директор руске Спољнообавјештајне службе Сергеј Наришкин који је рекао да организатори агресије НАТО против Југославије нису извукли никакве моралне поуке из онога што су учинили.

 

На скупу су говорили и директор Института за славистику Руске академије наука Константин Владимирович Никифоров, директор Фондације за проучавање проблема демократије Максим Григоријев, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, као и други стручњаци из Русије и иностранства.

 

Учесицима скупа обратио се и Љубинко Ђурковић, посланик Скупштине Србије и учесник битке на Кошарама.

 

У оквиру манифестације у Дому Руског истор

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести