НОВОСТИ

Стевандић: Не могу бити санкционисани људи који имају подршку народа

18/01/2023

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је данас да у Српској не могу бити санкционисани људи који имају подршку свог народа за политику због које су изабрани.

 

Ненад Стевандић

Ненад Стевандић Фото: СРНА

 

За резолуцију Европског парламента у којој се позива на увођење санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику и другим високорангираним званичницима Српске због, како је наведено, “сецесионистичке реторике и поступака у БиХ, укључујући и обиљежавање празника које је Уставни суд БиХ прогласио неуставним”, Стевандић је рекао да је тај документ заснован на погрешним претпоставкама.

– Сецесија није била политика Републике Српске, него одговор на унитаризацију – појаснио је Стевандић за Срну и додао да ова резолуција нема обавезујући већ карактер препоруке.

Он је оцијенио да не може бити кажњаван ни народ који је бирао такве политичаре због своје слободне воље јер је то антиевропско, антицивилизацијско и антидемократско понашање.

Стевандић је рекао да Српска није покренула никакве сецесионистичке планове, већ је рекла да би то могао бити одговор на покушаје њеног укидања.

– Могуће је да се покушава наћи плодно тло унутар Републике Српске за ту врсту политике која би нас подијелила и довела до унутрашњих сукоба, што је већ континуитет покушаја да се Српска бави сама собом – појаснио је Стевандић.

Он је додао да се овом резолуцијом покушава направити потпуно нова кампања или харанга која је почела одласком у Брисел бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећиревића који за то није имао подршку осталих чланова.

Стевандић сматра и да је вјероватно упућена и као порука неким европским земљама које су показале позитиван став и однос према Републици Српској.

– Многе европске земље нису имале никакве подршке нити прикључивања иницијативама против Републике Српске као што су Мађарска, Хрватска, Словенија и Италија – напоменуо је Стевандић.

Стевандић је изразио увјерење да су политичари у Републици Српској довољно зрели и самосвјесни, те да неће одреаговати непримјерно, већ са аргументима и у комуникацији са земљама ЕУ, али и институцијама попут Европског парламента, објаснити и доставити ставове Републике Српске који јасно показују да Српска не крши никаква људска права и никакве резолуције европских парламената.

– Многе резолуције су излобиране и направљене да би се оспорила права Републике Српске, што је у потпуној супротности са европским конвенцијама о људским правима или повељама УН-а о правима народа – закључио је Стевандић.

Коментари

1

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести