НОВОСТИ

Стевандић: Окупљање опозиције покушај изазивања нереда – зашто нису тражили сједницу колегијума?

05/09/2023

Представници опозиције не одустају од окупљања на платоу Народне скупштине Републике Српске.

 

 

Тврде да организовањем тзв. “Парламента на отвореном”, настоје указати не кршење скупштинских закључкака.

Такав перформанс опозиције предсједник Скупштине оцјењује као провидан покушај провокације и изазивања сукоба и нереда како би Српска, која је тренутно изложена бројним притисцима, била ослабљена у одбрани.

Најављено окупљање дијела опозиције испред Народне скупштине, представља провидан покушај провокације и изазивања сукоба и нереда, поручио је Ненад Стевандић.

Сумња да иза свега стоје страни ментори. Доказ за то су, каже Стевандић, што никада нису затражили одржавање скупштинског колегијума који би о томе расправљао, као и чињеницу да је Законом о јавном окупљању забрањено окупљање у близини штићених објеката, на удаљености најмање 50 метара од њих. Стевандић је још једном поручио да власт не крши закључке Народне скупштине. У прилог томе говоре санкције које су уведене руководству Српске.

– Санкције смо добили зато што бранимо и поштујемо Републику Српску а не зато што слушамо стране факторе и менторе као дио опозиције. Никада ниједна криза у БиХ није настала ради одлука Парламента ФБиХ или одлука НСРС. Све су настале ради одлука ОХР-а или онога који представља ОХР, поготово овога који не представља и Уставног суда гдје столују три странца – нагласио је Стевандић.

Циљ опозиције јесте изазивање унутрашњих немира, како би се скренула пажња са покушаја урушавања Републике Српске, о чему опозиција упорно ћути, каже Стевандић. Зашто о томе у опозицији ћуте питају и борци, које је дио исте те опозиције прозивао и вријеђао претходних дана.

– Да ли би они да су на мјесту предсједника Републике Српске спровели одлуке господина Кристијана Шмита? Ако је њихов одговор ДА онда немогуће се опрати од издаје. Ако је њихов одговор НЕ, предсједник Републике је већ рекао НЕ. Дакле сагласни су са предсједником и не видим зашто то наглас не кажу – навео је Душко Вукотић, предсједник Скупштине Удружења Ветерани Републике Српске.

Из редова опозиције инсистирају на посебној сједници Парламента Српске на којој би се расправљало о неспровођењу закључака Скупштине. Због одбијања захтјева за сједницом, који није прошао редовну процедуру, без сазивања колегијума, позивају народ на окупљање.

– Обзиром да је предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић негативно одговорио на захтјев посланика који су изабрани у Републици Српској, а да је у међувремену одржана још једна сједница Представничког дома Парламента БиХ на којој су усвојена још два закона – Закон о организацији тржишта вина и Закон о странцима, сматрамо да је Скупштина на отвореном прилика да народни посланици упознају грађане са овим али и са свим Закључцима Народне скупштине Републике Српске које је власт прекршила – наводе у опозицији.

– Поступамо стратешки и тактички, чувајући дигнитет институција Републике Српске али и чувамо позицију да можемо да имамо комплетан састав у заједничким институцијама јер тада смо способни и јаки, и можемо да се бранимо. Они који су хтјели да будемо десетковани и да кренемо у неку врсту политичких процеса без министра и разних институција, жељели су лоше Републици Српској – поручио је Стевандић.

Да ли опозиција, свјесно или не, од мрава не види слона. Па тако виде Закон о вину и странцима, а не виде оптужницу против предсједника Српске и вршиоца дужности директора Службеног гласника, која је подигнута, управо зато што су поштовали закључке Народне скупштине.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести