НОВОСТИ

Стевандић: Почео је период српских интеграција

07/06/2024

Почео је период српских интеграција и дошао је тренутак кад можемо напокон да дочекамо уједињење и јединство српског народа, што је кључно за будућност Србије и Републике Српске, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске и лидер Уједињене Српске др Ненад Стевандић.

Ненад Стевандић

Он је указао на значај овог историјског тренутка, наглашавајући да су Срби коначно дочекали тренутак када су постали свјесни своје снаге и могућности интеграције.

 

– Ако и по чему буде упамћена ова генерација и предсједник Србије, биће да је завршено вријеме српских дезинтеграција и дезинтеграционих процеса и да је почело и вијек и вријеме српских интеграција и да смо ушли у неку фазу, када смо постали свјесни да смо ми као народ дочекали многа ослобођења и од Турака, и од Аустро-Угара, Бугара, од фашиста, нациста, али да сада напокон дочекујемо и то своје уједињење – рекао је Стевандић.

 

Стевандић напомиње да је Република Српска представљена као кључни државотворни ентитет српског народа, највеће српско достигнуће у посљедњих 200 година.

 

Стевандић је нагласио важност очувања територије, власти и организације Републике Српске, што омогућава сигурност свим Србима.

 

– Србија као матица и Република Српска као државотворни ентитет, који је највеће српско достигнуће у задњих 200 година, јер то је једина територија коју смо сачували. Имамо народ, власт и организацију и Устав, значи ми можемо да будемо заиста поносни, јер почиње вијек интеграција – изјавио је Стевандић.

 

Стевандић је истакао изазове глобализације и улогу српских лидера на међународној сцени. Он је похвалио међународни утицај Србије, истичући да лидери попут предсједника Александра Вучића уживају подршку народа, што се не може рећи за многе европске лидере који су се свели на чиновнике.

 

Ово ће бити вијек лидера, а не вијек чиновника, рекао је Стевандић, додајући да су лидери попут Вучића, Орбана и Додика примјери политичара са стварним резултатима и подршком народа.

 

– Ви у Европској унији, а и на свјетском нивоу, имате углавном чиновнички апарат. Нема лидера са великим поштовањем и резултатима у свом народу – навео је Стевандић.

 

За Стевандића је један од кључних тренутака за српски народ био успостављање 15. септембра као Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Овај празник се заједно слави у Републици Српској и Србији, симболизујући јачање веза између српских ентитета.

 

– Ово је све почело прије много година, када је 15. септембар установљен као Дан српског јединства и поноса и националне заставе, који су почели да славе заједно Република Српска и Србија – рекао је Стевандић, додајући да је поносан што су заједно ударили темеље тог заједништва.

 

Стевандић је истакао да су једине праве мировне иницијативе са Балкана потекле из Србије, док су други често прибјегавали ратнохушкачкој реторици. Он је нагласио да Србија и Република Српска теже миру и стабилности, упркос притисцима и изазовима.

 

– Једине праве иницијативе са Балкана мировне су полазиле из Србије. Све друго су биле ратнохушкачке иницијативе из Сарајева, и од других. Ми смо постали економски лидер захваљујући снази Србије – изјавио је Стевандић, додајући да Србија постаје војна сила са најмодернијим системима наоружања.

 

Он напомиње да је суверенитет Републике Српске заснован је на правима добијеним Дејтонским споразумом, а Стевандић је нагласио да се овај споразум не крши. Он је подсјетио да су једине међународно признате границе у Европи оне које су утврђене Дејтонским споразумом.

 

– Једине границе од 1945. у Европи које су нацртане и које су међународно признате као дио међународног уговора који се зове Дејтонски споразум су границе међу ентитетима, односно границе Републике Српске и Федерације БиХ – рекао је Стевандић.

 

Стевандић је говорио о промјенама у глобалној политици, наглашавајући улогу интернета и нових медија у рушењу монопола традиционалних глобалних медија. Он је истакао да су изјаве предсједника Вучића сада доступне глобално, захваљујући модерним технологијама.

 

– Оно што предсједник Вучић каже и објави на својим каналима, постаје вијест у читавом свијету. Ово је знак краха глобалистичке политике и отварања нове ере међународних односа. Видимо се сутра на Свјетсрпском сабору Србије и Републике Српске – закључио је Стевандић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести