НОВОСТИ

Стевандић: Спријечити доношење одлука без Срба

02/01/2024

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је потпуно јасно да је доношење одлука у Уставном суду БиХ без судија из Републике Српске план за будуће функционисање БиХ, што је потребно спријечити дејтонским правилом да нема одлука без конститутивних народа и ентитета.

 

– Када су српске судије и биле у Уставном суду БиХ служиле су смо за украс да би имали алиби за прегласавање. Сада више не постоји никакав алиби – рекао је Стевандић.

Он је истакао да правила не важе једино у Уставном суду и Канцеларији ОХР-а.

– Високи представник нема никакав легитимитет, а у Уставном суду, који није уставна категорија и не постоји закон о Уставном суду, нема више ниједног Србина – рекао је Стевандић.

Он је поручио да је битно сачувати оно што Републици Српској припада Дејтонским мировним споразумом, а то је право да одлучује и право да други не одлучују о њој.

Судија Уставног суда БиХ Златко Кнежевић рекао је да од сутра званично иде у пензију и да у тој правосудној институцији више неће бити ниједног судије из Републике Српске.

Крајем 2022. године мандат је истекао Миодрагу Симовићу, а Народна скупштина Републике Српске није именовала нове судије. Руководство Српске сматра да нема смисла именовати нове судије које би опет биле прегласаване и тиме давати легитимитет Суду.

Тренутно у суду је остало шест од девет судија, двоје бошњачких, један хрватских и троје страних судија из Албаније, Њемачке и Швајцарске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести