НОВОСТИ

Стевандић у Риму са адвокатима о посљедицама употребе осиромашеног уранијума

17/10/2023

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић почиње данас тродневну посјету Риму, гдје ће са адвокатским тимом Тартаља и Алексић разговарати о посљедицама НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом у Српској у протеклом рату.

Стевандић ће боравити у Риму до четвртка, 19. октобра, на позив адвокатских канцеларија Тартаља и Алексић, а први састанак планиран је сутра, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

 

Адвокат Срђан Алексић поднио је прошле године Вишем суду у Београду пет тужби у којима се захтијева надокнада штете од НАТО-а којег су тужили грађани обољели од канцера након што су непосредно били изложени дејству осиромашеног уранијума.

 

Правном тиму Алексић помаже римски адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је пред италијанским судовима добио више од 300 пресуда против Министарства одбране Италије, а у корист италијанских војника, такође, обољелих или преминулих од рака након што су у мисијама на Косову и Метохији, БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму.

 

Тартаља је пред италијанским правосуђем, путем вјештачења, анализа и друге аргументације, успио да докаже узрочно-посљедичну везу између боравка на територији бомбардованој осиромашеним уранијумом и обољевања од рака.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести