НОВОСТИ

Стевандић: Убрзане процедуре могу спасити многе животе

29/12/2023

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да многи животи у Српској могу да буду спасени уколико се убрзају процедуре у вези са успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија.

Стевандић је на донаторској вечери “С љубављу храбрим срцима” у Бањалуци рекао да они који се баве баве медицином знају гдје су уска грла, додајући да је у посљедњих неколико година у Српској 146 особа обољело од акутне и других врста леукемија и они су углавном лијечени у Клиничком центру Србије и Војно-медицинској академији, Клиничком центру у Љубљани и дио на клиници у Бечу.

 

– Сигурно је да смо раније имали могућност да урадимо ХЛА типизацију и да нађемо погодне особе, гдје смо се углавном орјентисали на породице. Чињеница је да ако данас имате два милиона података да ћете наћи погодну особу и брже приступити трансплантацији након хемотерапије – рекао је Стевандић и додао да многи животи могу да буду спасени ако се те процедуре убрзају.

 

Захваливши се на помоћи предсједнику Србије Александу Вучићу, Стевандић је рекао да би средства требало уложити и у технолошки процес како би у Српској почеле да се обављају трансплантације матичних ћелија.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести