НОВОСТИ

Стјепановић: Шмитова одлука нема правно дејство

27/03/2024

Правни заступник Републике Српске Лазар Стјепановић рекао је за РТРС да наметнута одлука Кристијана Шмита о измјенама Изборног закона БиХ не може да произведе правно дејство, јер такве одлуке нико у БиХ да доноси осим законодавних органа предвиђених Уставом.

Стјепановић је рекао да су радне групе интензивно радиле на проналажењу заједничког рјешења за измјене Изборног закона БиХ и да је могуће заједничко рјешење  три стране.

 

Он је подсјетио да је јуче објављен текст Изборног закона Републике Српске који се односи на изборе које се проводе на територији Републике Српске, односно избор посланика Народне скупштине, избор предсједника и потпредсједника Републике Српске, локалне изборе, избор делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, док с друге стране не обухвата избор чланова Предсједништва БиХ и избор посланика у Представничком дому обзиром да је то заједнички ниво и да је за то надлежан ЦИК БиХ – истакао је Стјепановић.

 

Стјепановић очекује да ће тема посебне сједнице Народне скупштине, о чијем термину и дневном реду данас одлучује скупштински Колегијум, бити питање Изборног закона Српске.

 

Говорећи о питању имовине, Стјепановић је рекао да нема закона о имовини на нивоу БиХ и да је то надлежност ентитета.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести