НОВОСТИ

Стојановић: Иза оптужнице против Додика се крије замка

12/10/2023

Адвокат Миодраг Стојановић каже да се иза оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика крије замка.

“Указао бих на још једну ситуацију која је маргинализована, али она негдје ври и да се ту крије одређена замка. У општужници и поступку који је до сада Тужилаштво водило, предложено је да се не само осуди и прогласи кривим Милорад Додик, него да му се изрекне и сигурносна мјера забране обављања дужности. Замислите сада ту ситуацију да Суд својом мјером забрани легитимно и легално изабраном предсједнику Републике да обавља дужност предсједника Републике. Ту ми се чини да циљ овог свега није казна коју он до годину дана може да компензује, него шта ако се изрекне сигурносна мјера? Да ли улазимо поново у политички трусан период из којег не знамо шта ће се изродити. Ово ће бити врло непријатно и тешко суђење”, каже Стојановић.

 

Говорећи о самом процесу, Стојановић појашњава шта слиједи.

 

“Суд БиХ је за понедјељак заказао рочиште за изјашњење по кривици. То је само једна од процесних радњи која претходи почетку суђења. На том рочишту неће се водити никаква расправа. Поставља се питање оптуженом да ли је примио оптужницу, да ли је разумије и даје му се упозорење како може да се изјасни. Да призна кривица, тада нема суђења, упућује се одмах судећем вијећу које одлучује казни. Када се изјасни да није крив, тада се предмет доставља судећем вијећу које ће судити. И ако се никако не изјасни, тада се третирао као да се изјаснио да није крив. Да ли ће из тог рутинског произаћи проблеми у смислу изјашњења предсједника Додика на одређена питања, прије свега да ли је разумио отпужниу, видјећемо у понедјељак. То је сада стратегија одбране. Сигуран сам да ће Суд у том смислу га упозоравати да то није мјесто ни вријеме да о томе говори, али сам сигуран да ће се искористити прилика да се каже да је немогуће разумјети такву оптужницу”, каже Стојановић.

 

Он поручује да је то први корак и да се не очекује ништа спектакуларно. Након завршеног рочишта предмет се доставља судећем вијећи и у наредних 20 дана можемо очекивати почетак суђења.

 

“Рано је причати о коначном исходу. Неко ко више од 40 година се бави овим послом, не могу се отети утиску да је ово апсолутно политика. Увести политику на овај начин у кривично законодавство и ставити врућ камен у руке правосуђу, у најмању руку није фер према правосуђу и људима које суде. Прво суди се на основу члана 3. Измјена Кривичног закона БиХ којим се мијења ранија одредба, због тога што се оптуженом Милораду Додику као предсједнику Републике Српске ставља на терет да није поштовао државних органа БиХ, прије свега Уставног суда”, каже Стојановић.

 

Он напомиње да је ријеч о наметнутом закону.

 

“Замислите државу у којој ми живимо. У којој кривично законодавство којо од темеља законодавства једна државе, намеће неко ко је дошао и каже: ‘Уколико не поштујете моје одлуке, одлуке Уставног суда у којем живе и раде странци, ви ћете отићи у затвор. Ако ме не поштујете, вама ће се судити и ићи ћете у затвор.’ Не знам да тако нешто постоји у свијету. Ни у Родезији, Афричкој Републици, колонијалне силе нису имале тако ригидне захтјеве према локалном становништву. Ми смо дошли до тога да у 21. вијеку имате кривични закон који наметнут”, каже Стојановић и наглаваша да закон треба да постане воља народа, па да се онда поштује.

 

“Ово је ствар политике и ја се не бавим тиме, али не могу се отети утиску да се ради о политици. Шта ће се десити? Велико питање када читате текст закона члана 3 измјењеног Кривичног закона БиХ. Гдје је намјера и умињљај да се не поштују одлуке? У радњама и поступцима предсједника Републике који је потписао Закон који је донијела НСРС. Уставна обавеза предсједника РЕпублике је да потпише указ о проглашењу закона. Он га није донио. Поставите себи питање, ко је тај који не поштује одлуке Уставног суда? А онда се питајте зашто се не поштују? Тад ћете се затворити у кругу политике”, каже Стојановић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести