НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

“Ствараоци Српске”: Подршка Додику у настојању да сачува достигнућа Републике

22/08/2023

Асоцијација “Ствараоци Републике Српске” пружа искрену и пуну подршку садашњем руководству Српске, на челу са њеним предсједником Милорадом Додиком, у настојању да се одупру притисцима западних моћника и сачувају основне вриједности и достигнућа Републике у посљедњих 30 година, закључено је на сједници Координационог одбора ове асоцијације.

 

“Ствараоци” позивају све истинске патриоте да чврсто стану иза својих лидера и заједно формирају фронт одбране Републике Српске за коју су животе положили њени најбољи синови и кћери, плативши тако највишу цијену за слободну, демократску Републику Српску.

 

Из Асоцијације истичу да је судбински потребно вратити се јединству и свесрпској саборности, баш као и у вријеме када је оснивана Република Српска, те додају да је она управо захваљујући српском јединству представљала, и прије него што је избио трагични сукоб, историјски одговор на покушаје понижавања и маргинализовања српског народа у тадашњој БиХ.

 

– Од почетка је грађена као модерна европска држава са свим демократским институцијама. Ии у рату, који нам је наметнут, успјели смо је уз велике жртве сачувати и изборити се за њену равноправност у оквиру дејтонског Устава БиХ – наглашава се у закључцима.

 

Из Асоцијације подсјећају да од Дејтонског мировног споразума инострани западни моћници уз помоћ унитаристичких снага из БиХ, охрабрени понекад и српском неодлучношћу и несналажењем, покушавају да развласте Републику Српску, тако што јој у континуитету одузимају надлежности које су јој припале овим споразумом.

 

Како наводе, то су чинили и чине насилничким и нелегалним акцијама бројних високих представника такозване међународне заједнице, који дјелују у стилу колонијалних управника кршећи елементарне демократске и грађанске норме, користећи сада већ нелегитимни Уставни суд, доносе бројне одлуке на штету Републике Српске и њених грађана, одузимајући им право на имовину, повратак одузетих надлежности.

 

– Руководство Републике Српске уз пуну подршку свих демократских органа и институција, прије свега и изнад свега Народне скупштине, као израза највише слободне изборне воље грађана, бескомпромисно је пружило отпор таквој накарадној пракси која је незамислива за земљу која хоће да се интегрише у Европу – истичу из Асоцојације.

 

Као одговор на даље непристајање на политику дискриминације према Републици Српској, додаје се у закључцима, услиједило је као и прије 20 година кажњавање овај пут најодговорнијих руководилаца у Републици Српској, санкцијама од стране земље која саму себе сматра пијемонтом демократије и слободе мишљења и говора.

 

– Кулминацију такве антидемократске политике представља подизање срамних оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, а које су без икаквог легалног и легитимног упоришта – наводе из Асоцијације.

 

“Ствараоци Српске” поручују да је ово кратковида политика којом неће успјети да укроте слободарски дух и отпор Срба у БиХ.

 

Напротив, само ће их све ојачати у увјерењу да исправно поступају када штите Устав БиХ и Устав Републике Српске, не угрожавајући тиме права грађана у другом ентитету БиХ, наводе из Асоцијације и констатују да је руководство Републике на правој страни историје, као и да је ова борба праведна.

 

– У овим тешким временима морамо се истински објединити и окренути себи и својим интересима. Морамо јачати економску моћ Републике Српске, чувати и на прави начин штитити материјалне и људске ресурсе које имамо, који нису мали и који ће нам кроз правилно располагање омогућити да ова земља остане одржива – поручују из Асоцијације.

 

У закључцима се наводи да је неопходно окренути се младима у Републици Српској, међу којима су многи потомци оних који су стварали и одбранили Републику, још више је мобилисати и увјерити да је Српска добра будућност и за њих и за њихове породице, те јачати социјалну правду и оснажити борбу против корупције и криминала у сваком сегменту друштва.

 

– Братске, али и економске, културне и бројне друге везе са матицом Србијом потребно је даље јачати. Нико нам није ближи и дражи од Србије и она ће сигурно и убудуће бити уз нас у сваком погледу. Немојмо занемарити нашу дијаспору и омогућимо јој да буде још чвршће везана за Српску – поручују из Асоцијације.

 

“Ствараоци” наводе да је на међународном плану потребно и даље развијати и учвршћивати везе и сарадњу са свим европским и паневропским земљама које разумију ситуацију Републике Српске, посебно са Мађарском, Русијом, Кином, али и другима, јер ће се врло брзо промијенити глобална геополитичка слика свијета, а Српска не смије остати у предворју тих важних догађаја који слиједе.

 

– Република Српска, иако ентитет у БиХ, има све елементе једне савремене младе европске државе. Учинимо све да је одбранимо и учинимо је још бољим мјестом за живот нашег народа, али и свих грађана који у њој живе – закључили су из Асоцијације.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести