НОВОСТИ

Суд БиХ: Свједочио Србин кога су тукли и везаног вукли трактором

30/05/2024

Свједок Милорад Ковач говорио је данас у Суду БиХ на суђењу Зијаду Кадрићу и осталим оптуженим за ратни злочин над српским цивилима на подручју Високог о заробљеништву и премлаћивању његове породице у касарни “Ахмет Фетахагић”, те како су га везаног вукли трактором као балван.

 

Фото: Зипа фото

Свједок Тужилаштва испричао је како га је оптужени Асим Хамзић тукао у касарни “Ахмет Фетахагић”.

Ковач је испричао да их је рат затекао у Граду код Високог и да је 26. јуна 1992. године са супругом, оцем и мајком одведен и затворен у касарну.

Он је навео да војници приликом одвођења из куће нису ништа тражили од њих, а од наоружања је имао лични пиштољ и очеву ловачку пушку са дозволама.

Ковач је испричао да су на почетку и мушкарци жене били заједно, те да су касније раздвојени.

– Онда је почело испитивање код Асима Хамзића у његовој канцеларији. Мене је испитивао за оружје, ударао ме по свим дијеловима тијела – рекао је Ковач на рочишту на којем се, осим Кадрића и Хамзића суди и Хајрудину Халиловићу, Миралему Ченгићу, Самиру Селимовићу и Амиру Муртићу.

Он је рекао да су у канцеларији тада били и Халиловић, Ченгић и Муртић, наводећи да су га ударали дршкама лопате и крампа и да су се сви изредали више пута. Описао је да су ударци били такви да се од њих скоро онесвијестио.

Ковач је испричао и да га је Мрчо почетком јула 1992. године одвео у његову кућу да тражи наоружање.

– Тјерао ме да копам земљу рукама, био сам завезан шпагом тако да нисам могао – рекао је Ковач.

Он је посвједочио да су му извјесни Мирсад Субаша и Халиловић, који су сјели у трактор, везали руке на “мртви чвор” и рекли да има шансе да преживи ако буде трчао, те да ће му, у супротном “само руке доћи до касарне”.

– Ја сам био на земљи, он ме возио као отпад, као балван, као дрво – присјетио се Ковач и додао да ни сам не зна како је преживио.

Свједок је рекао да је у том логору остао до априла 1993. године.

Хамзић, Халиловић, Кадрић, Ченгић, Муртић и Селимовић оптужени су за ратни злочин над цивилима почињен у просторијама Полицијске станице Високо, Територијалне одбране Грачаница, те у заточеничком објекту-логору који се налазио у касарни “Ахмет Фетахагић”.

Наставак суђења заказан је за 26. јули.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести