НОВОСТИ

Тадић: Оптужницом против Додика желе отети територију и имовину Републике Српске

09/11/2023

Оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика дио је политичког процеса којим се жели наметнути узурпатор Шмит и отети територија и имовина Републици Српској и другом ентитету, рекао је правник Огњен Тадић.

Када је ријеч оангажману на мјесту савјетника предсједника Српске, Тадић каже да не зна гдје бих друго требало да буде у тренутку када се води политичка борба за чување имовине и територије Републике Српске и за одбрану Дејтонског мировног споразума од Шмитових покушаја узурпације функције високог представника.

 

Коментаришући политички процес који се води против предсједника Српске, Тадић је рекао да је несхватљиво да неко мисли да је нормално да у 21. вијеку било ко, а посебно неки, како каже, страни узурпатор, објави тзв. измјене Кривичног закона БиХ којим се каже да ће свако ко не поштује његову вољу и одлуке ићи у затвор.

 

– Замислите на шта личе Суд и Тужилаштво БиХ када томе придају значај – упитао је Тадић.

 

Тадић каже да се сваки појединац или политичка странка која добије преко 50 одсто изборне подршке налази пред захтјевом јавности да заступа националне интересе.

 

– То је просто тако. Предсједник Додик је прихватио тај захтјев и било је неизбјежно да у одређеном моменту дође до усијања односа са онима који то не могу прихватити, било да се ради о странцима или факторима из федералног Сарајева. У таквој ситуацији ни моје ни било чије није да тражимо начин да нас тај конфликт избјегне, јер колико год далеко да бјежимо он ће нас кад-тад сустићи, као што је сустигао и људе који сада воде Републику Српску. О томе говори скоро непрегледан низ напада на све досадашње предсједнике Републике Српске – наводи Тадић.

 

Он каже да је Кристијан Шмит инструмент преко кога се на антидејтонски начин покушава наметнути правило да ни сада нити било када у будућности није потребна одлука Савјета безбједности УН за именовање високог представника за БиХ.

 

– То би угрозило мир, исто као што је већ угрозило политичку стабилност. Конфликт неименовања високог представника за БиХ је конфликт великих сила у Савјету безбједности УН, а на који је БиХ требала дати јединствен одговор проглашавајући своју пуну сувереност, као што је то предлагала Република Српска. Изостанак тог одговора повод је за актуелну кризу из које са што мање штете покушавамо извући и народ и Републику Српску и БиХ. У ширем смислу појава попут Кристијана Шмита може се посматрати и као нови облик специјалног хибридног рата у циљу заузумања мањих држава и њиховог стављања под протекторат, данас против Срба и БиХ, а сутра, уколико се покаже као успјешан модел, и против многих других народа и државица – закључио је Тадић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести