НОВОСТИ

Тадић: Српска ће и из овог процеса изаћи јача

16/10/2023

Оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића нема смисла јер су они користећи надлежности само радили свој посао, и на мети су јер су наводно непослушници међународне заједнице – навео је правник Огњен Тадиић.

– И за струку и за народ јасно да је данашње рочиште пред Судом БиХ, о изјашњавању кривице Додика и Лукића политички, а не правни процес. Додик ради не само у интересу Срба, него и у интересу осталих народа у БиХ – навео је Тадић за РТРС.

 

Каже, да је неко прије предложио или понудио Додику да буде високи представник, ми би већ до сада успјели прећи  еворпски пут и додаје да међународна заједница само жели да завађа народ у БиХ, да управљају над њима.

 

– Тражити право у овом судском поступку је непотребно, јер нема права и правде, и “Шмитов кривчни закон” није у скаду са Уставом Бих – сматра Тадић.

 

Према Тадићевим ријечима, да Суд БиХ и Уставни суд БиХ поштују Устав БиХ онда би Суд питао Уставни суд да ли је “Шмитов кривични закон” сагласан Уставу и Европској конвенцији.

 

– Уставни суд има надлежност у питањима која му упути било који суд у БиХ, а односи се на то да ли је закон на чијој ваљаности почива његова одлука, сагласан са овим Уставом, Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама и њеним протоколима, или са законима БиХ – навео је Тадић, који је и савјетник предсједника Српске.

 

Самтра да овај случај пред Судом БиХ представља политички прогон, овдје људске слободе, каже Тадић, више не вриједе те и да представници међународне заједнице наше људе тјерају у затвор.

 

Он је нагласио да предсједник Српске штити институције Републике.

 

– Додик штити институције Српске и сигуран сам да ће Република Српска из овог изаћи још јача – поручио јеТадић.

 

Подсјећамо, на данашњем рочишту би предсједник Српске Милорад Додик  и в.д. директора “Службеног гласника” Милош Лукић требало да се изјасне о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

 

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против  Додика и Лукића за непоштивање одлука Кристијана Шмита кога Српска не сматра високим представником, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести