НОВОСТИ

Тадић: Сутра почиње суђење и Суду БиХ, Уставном суду БиХ и Шмиту

15/10/2023

Правник Огњен Тадић истакао је да Суд БиХ и Уставни суд БиХ не поштују Устав БиХ и нагласио да ће суђење које почиње сутра бити суђење и тим судовима и Кристијану Шмиту.

 

 

Према Тадићевим ријечима, да Суд БиХ и Уставни суд БиХ поштују Устав БиХ онда би Суд питао Уставни суд да ли је “Шмитов кривични закон” сагласан Уставу и Европској конвенцији и добио би одговор да није /чл. IV/3.c/.

– Уставни суд има надлежност у питањима која му упути било који суд у БиХ, а односи се на то да ли је закон на чијој ваљаности почива његова одлука, сагласан са овим Уставом, Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама и њеним протоколима, или са законима БиХ; или у погледу постојања или дјелокруга неког општег правила међународног јавног права које је од значаја за одлуку тог суда – навео је Тадић на друштвеној мрежи Икс.

Будући да не поштују Устав, суђење које почиње сутра биће суђење и тим судовима и Кристијану Шмиту, указао је Тадић.

Подсјећамо, на рочишту би предсједник Српске и в.д. директора “Службеног гласника” Милош Лукић требало да се изјасне о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора “Службеног гласника” Милоша Лукића за непоштивање одлука Кристијана Шмита кога Српска не сматра високим представником, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

Остале Вијести