НОВОСТИ

Тадић: У Сарајеву фрустрирани што је Српска у процесу евроинтеграција све јача

02/04/2024

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Сарајеву Сеад Турчало, али и његови истомишљеници попут Сенадина Лавића и Суада Куртћехајића показују отворену фрустрираност тиме што је у процесу приближавања БиХ Европској унији, Српска све јача, а не све слабија како су очекивали и прижељкивали, рекао је правник Огњен Тадић.

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Сарајеву Сеад Турчало објавио је анализу у којој је навео како је потребно створити услове да Милорад Додик и његова политика постану неподношљив терет, како за Републику Српску, тако и за Србију, поручујући како би тај стратешки план ескалације требало спровести прије васкршњег свесрпског сабора.

 

– Због тога им се чини да је европски пут БиХ потпуно промашен. Нису у стању да схвате да су заправо промашене њихове жеље. Оваквим причама они покушавају да врате БиХ на почетак европског пута и да још једном, у већ виђеном кругу политичких процеса, покушају укинути Српску. Дакле, Турчалов текст је приједлог како прећи пут ниоткуда ни до чега – каже Тадић.

 

Сматра и да су ставови декана Факултета политичких наука Универзитета у Сарајеву посљедица болесног сарајевског друштва које пружа отпор оздрављењу, ослобођењу и еманципацији дејтонске БиХ, а што, како додаје, само користе поједини странци да би оправдали наставак својих потпуно непотребних мандата.

 

– Тако цијела БиХ, од мора до Саве и од Дрине до Уне, трпи самодопадност, самодовољност и себичност сарајевске чаршијске елите која ужива у поданичком статусу захваљујући коме већ три деценије не ствара ништа вриједно, јер довољно јој је то што лагодно преживљава на страним донацијама и апанажама – поручио је Тадић за Глас Српске.

 

Професор геополитике Срђан Перишић сматра да ова анализа представља препоруку како и шта даље да раде бошњачке политичке елите, како би се завршило са сламањем Републике Српске те да никако не би требало потцијенити његов рад, јер је исти урађен веома методично.

 

– Он је на овај начин индиректно позвао бошњачке политичаре да се уједине и да заједно са западним фактором отворе један нови и јачи фронт, како би се Српска довела у безизлазан положај, а што подразумијева, између осталог, резолуцију о геноциду, санкције, превођење имовине на државну, али и довођење НАТО трупа. С обзиром на све околности у којима се нашла Српска, он је увидио како је она тренутно најрањивија те да би то требало под хитно искористити. И те нове ударце требало би очекивати наредних седмица и мјесеци, прије васкршњег свесрпскод сабора – истакао је Перишић, додајући како би овај својеврсни проглас требало да отвори очи свим невјерним Томама, који и даље не желе или неће да виде шта се све спрема, односно иза брда ваља.

 

– Да би се адекватно одговорило на ове нове опасности, Перишић истиче да је неопходно што прије постићи национално јединство међу српским партијама, јер је то једино рјешење за опстанак Српске. Да ли ће Српска знати и умјети да се овом одупре, на Србима је да покажу – поручио је он.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести