НОВОСТИ

Takozvana Armija BiH na Grbavici ubila oko 700 srpskih civila

08/05/2021

Sarajevsko naselje Grbavica, dio predratne opštine Novo Sarajevo, u kojoj je srpsko stanovništvo bilo većinsko, prešlo je 19. marta 1996. godine u ruke muslimanske vlade u Sarajevu voljom predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, koji je najveći dio Sarajeva prepustio u Aliji Izetbegoviću tokom pregovora u Dejtonu.

 

Sarajevsko naselje Grbavica

Sarajevsko naselje Grbavica

Prethodno je Vojska Republike Srpske odbranila taj dio grada sprečavajući tri i po godine snage ratne sarajevske vlade da napreduju na tom dijelu fonta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje se bavio istragom o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima, ima podatke da je oko 3.300 srpskih civilnih žrtava palo u deset sarajevskih opština.

Od tog broja, samo na Grbavici je u prve dvije ratne godine – 1992. i 1993. – ubijeno oko 700 srpskih civila, snajperskim hicima ili granatama ispaljenim sa položaja tzv. armije BiH iz dijela Sarajeva pod njenom kontrolom.

Grbavica je cijeli rat bila izložena snajperskoj i minobacaškoj vatri snaga ratne sarajevske vlade koju je predvodio islamista Alija Izetbegović, pisac “Islamske deklaracije”.

Zbog svakodnevnih dejstava snajperista i tobdžija, Srbi su sahranjivani noću, tiho i nijemo.

Nakon što je predsjednik Srbije Slobodan Milošević, mimo volje delegacije Republike Srpske u Dejtonu, dao i taj dio Sarajeva /vojno odbranjen/ sarajevskoj ratnoj vladi, srpsko stanovništvo je napustilo Grbavicu, kao i druge dijelove Sarajeva, a mnogi su ponijeli i grobove svojih najmilijih.

Grbavica je jedno od centralnih gradskih naselja u Sarajevu.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести