НОВОСТИ

Тегелтија: Шмит нема право да се петља у правосудни систем

06/04/2023

Савјетник предсједника Републике Српске за правна питања Милан Тегелтија рекао је да Кристијан Шмит, таман да је легално изабран као високи представник а није, него је неизбрани странац, не би имао право на било који начин да се петља у правосудни систем или да сугерише било какво поступање правосудних институција.

 

 

– Данашњи Шмитов позив на процесуирање предсједника Републике Српске Милорада Додика због негирања геноцида је отворен противуставан и антидејтонски акт – рекао је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да овај чин показује да Шмит не третира БиХ као суверену државу са тродиобом власти, него да је третира као властиту колонијалну управну јединицу, у којој би он да тужи, суди и пресуђује.

– Ово показује да је БиХ смијурија од државе – оцијенио је Тегелтија за Срну.

Он је подсјетио да су овако нешто радили само султани у средњем вијеку, а да данас чак ниједан европски краљ на овако нешто нема право, нити би то икад урадио.

– Вријеме је да Шмит почне да се понаша као страни држављанин који поштује уставни поредак државе у којој је гост, а да се и институционално ОХР, као превазиђена институција, затвори јер постаје опасна по демократију у БиХ – закључио је Тегелтија.

Из ОХР-а је данас саопштено да је Шмит позвао да се Додик процесуира због негирања геноцида у Сребреници.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести